Autor: Kaubandus.ee • 22. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veebiostlejate õigused edaspidi paremini kaitstud

Pärast kuid kestnud läbirääkimisi liikmesriikidega hääletavad Euroopa Parlamendi liikmed neljapäeval, 23. juunil uut tarbijaõiguste direktiivi, millega ajakohastatakse kehtivaid reegleid, et paremini kaitsta online-ostlejaid.

Tarbijaõiguste uute reeglite eesmärgiks on anda tarbijaile enam kindlustunnet ja seeläbi arendada piiriülest kaubandust Euroopa Liidus. Praegu kehtivad reeglid pärinevad digitaalrevolutsiooni eelsest ajast ja on ilmselget sisult aegunud. Uued reeglid panevad paika ühtlustatud tingimused, mille alusel saab tarbija ostu tühistada ning millised on tarnetingimused. Saadikute jaoks on olulisemad küsimused just ostutingimuste täpsus ja üheselt mõistetavus.

Uute eeskirjade alusel:

Peab tarbijate jaoks olema selge, kellelt nad kaupa ostavad, mida nad täpselt ostavad ja kui palju tellimine maksab. Kauba päritolu ning aadress peavad alati olema selgelt ära näidatud; 

Peidetud kulusid ei tohi enam olla : näiteks ei tohiks tellimusdokumentides olla eelmärgistatud "kastikesi"; 

Mistahes toode, mis on kaugmüügi teel ostetud, tuleb ostjale kohale toimetada hiljemalt 30 päeva jooksul alates lepingu sõlmimise päevast, vastasel juhul on tarbijal õigus ostust loobuda. Samuti vastutab müüja kauba kahjustamise või kaotsimineku eest transportimisel. 

Antakse tarbijaile 14-päevane järelemõtlemisaeg, mille jooksul võib ostu tühistada (raha makstakse tagasi 30 päeva jooksul).

Kui müüja ei teavita tarbijat loobumisõigusest, siis pikeneb ostust  taganemise õigus 1 aastani.

·  Digitaalsete toodete puhul loobumisõigus ei kohaldu.

·  Samuti ei ole  müüjail õigust  küsida klientidelt krediitkaardiga tasumise eest lisatasu. 

Pärast seda kui tarbijaõiguste direktiivi on ilmunud Euroopa Liidu Teatajas, eeldatavasti oktoobris 2011, on liikmesriikidel aega kaks aastat, et seadust rakendada.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700