Autor: Kaubandus.ee • 16. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

100 firmat, mis määravad Eesti arengu

Kuigi Eestis on üle 10 000 eksportiva ettevõtte, on ekspordi tõelisteks eesvedajateks neist vaid käputäis.

Sada suuremat eksportööri annavad koguni poole Eesti koguekspordist, olles nii põhilisteks majanduse eesvedajaiks ja lakmuspaberiks. Täna ilmunud Äripäev reastas Eesti 100 suurimat eksportööri. Suurimaks eksportööriks on Tallink Grupp, kelle käibest enamik tuleb laevades ja maismaal asuvatest poodidest, seejärel piletimüügi ja kaubaveoteenustest. Ettevõte teenis 2010. aastal müügist tulu 813,9 mln eurot, millest pea kõik võib ettevõtte enda hinnangul ekspordina määratleda.

Eksportööride TOP 100s leidub kõige enam tootmisettevõtteid, mis tegutsevad eelkõige metalli-, puidu-, elektroonika-, masina-, ehitus- ja keemiatööstuses. Toidutööstusest on end suurtegijate sekka õnnestunud eksportida Livikol, Võru Juustul (Valio tütarfirma) ja Rakvere Lihakombinaadil.

Tootmisettevõtetest kangeim eksportöör on loomulikult Ericsson Eesti oma 553,7 miljoni ekspordist tuleva müügituluga. Kahe hiiu vahele jääb aga suhteliselt tundmatu ettevõte, Baltic International Trading OÜ, mis tegeleb naftatoodete ja kemikaalide müügiga. Nende liigitamine eksportööriks on siiski vaid tinglik, sest viie töötajaga ettevõte tegeletakse sisuliselt reekspordiga ning rikkust Eesti majandusele ei tooda.

See, et Eesti peamisteks väliskaubanduspartneriteks on just Rootsi ja Soome, joonistub hästi välja ka eksporditopist, sest suur osa eksportijaist teenivad peamise müügitulu just neist riikidest. Samuti on olulised sihtriigid meie teised naabrid nii lõunas kui idas.

Ka sisuliselt toimib suur osa ekspordist skandinaavlaste taktikepi järgi, sest umbes kolmandik ettevõtetest kuulub Põhjala kapitalile. Just edetabeli eesotsas, kus ettevõtetel suuremad müüginumbrid, on palju Rootsi ja Soome päritolu kapitali, allpool ka norrakatele ja taanlastele kuuluvaid ettevõtteid. Vaid neljandik suurtest eksportööridest põhinevad osaliselt või täielikult Eesti kapitalil.

Edetabeli koostati EASi ja majandusministeeriumi lähteandmetele tuginedes. Mõlemad saatsid nimekirja sajast ettevõttest, kes on nende andmetel suurimad eksportöörid. Valimid erinesid teineteisest mõningal määral metoodika erinevuse tõttu. Äripäev koostas koondtabeli, reastades nendes nimekirjades olnud ettevõtted 2010. aasta ekspordist tulnud müügitulu põhjal.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700