Autor: Kaubandus.ee • 13. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA-Hiina kaubandustüli jõudis WTOsse

USA esitas haruldaste muldmetallide osas ekspordipiirangud kehtestanud Hiina vastu kaebuse Maailma Kaubandusorganisatsioonile. USAd toetavad Euroopa Liit ja Jaapan.

Tegemist on vaid osaga USA laiemast strateegiast, mis on suunatud Hiina kaubanduspraktika vastu. Hiinal on alates kaebuse laekumisest WTOle aega reageerida 10 päeva, 60 päeva jooksul tuleb alustada kõnelusi USA, ELi ja Jaapaniga.

Ekspordikvootide, tollide ja miinimumhindade abil rikub Hiina väidetavalt WTO liitumislepet. „Need meetodid kahjustavad tootjaid ja tarbijaid nii Euroopa Liidus kui terves maailmas,“ ütles ELi kaubandusvolinik Karel de Gucht.

Hiina omalt poolt väidab, et WTO otsus võib kahjustada kaubandussidemeid. „Sedavõrd mõõdutundetute ning ebaõiglaste etteheidete valguses ei kõhkle Hiina kaitsmast kaubandusküsimustes oma seaduslikke õigusi,“ kirjutas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua. 

Haruldasi muldmetalle kasutatakse eelkõige elektroonikatoodete tootmisel. USA ütleb, et Hiina ekspordipiirangud annavad konkurentsieelise Hiina ettevõtetele, kuna nad saavad neid metalle hankida odavamalt.

Hiina, millel on haruldaste muldmetallide osas monopol, on nende väljaveokvoote aasta-aastalt vähendanud, põhjendades seda suurenenud omavajadusega ning kasvava murega keskkonna saastatuse üle.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Heli KünnapasKaubandus.ee toimetajaTel:
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700