Autor: Kaubandus.ee • 2. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Grouponi finantsaruanded ei pea vett

USA suurim sooduskupongide vahendaja Groupon teatas enda finantskontrolli "olulisest nõrkusest" ning korrigeeris neljanda kvartali tulemusi halvemuse poole suuremate hüvitiste tõttu kaupmeestele.

Chicagos baseeruva ettevõtte sõnul vähendas revisjon firma käivet 14,3 miljoni dollari võrra, 492,2 miljoni dollarini, vahendab Bloomberg. Läinud kuul teatas firma 506,5 miljonilisest käibest.

Tegu on järjekordse tagasilöögiga firmale, mis on raskustes enda finantsaruannete nõuetega vastavusse viimisega pärast läinud aasta juunis börsile tuleku soovi kinnitamist.

Kaks kuud pärast prospekti avaldamist loobus Groupon USA Väärtpaberikomisjoni käsul vastukäivast meetodist, millega arvutati tegevuskasumit. Seejärel teatas firma septembris 2010. aasta tulemused uuesti, sest oli arvestanud sooduskupongidest saadud kogu tulu enda käibena, sealhulgas kaupmeestele makstava osa.

Lisaks sattus firma hätta enne IPOt, kui firma tegevjuht Eric Lefkofsky ütles intervjuus, et firma saab olema "meeletult kasumlik". Seejärel uuendas firma juulis enda prospekti, paludes investoritel Lefkofsky kommentaaridele tähelepanu mitte pöörata, sest need ei pidavat täpselt ega täielikult tema vaateid peegeldama.

Süüd nähakse siinkohal audiitoritel. "Audiitorid oleksid pidanud seda probleemi teadvustama," ütles Susquehna Financial Groupi analüütik Herman Leung. "Äri kasvab neil nii kiiresti ja paistab, et neil ei ole korralikku finantskontrolli, mis suudaks kasvuga sammu pidada," lisas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070