Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 15. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helm ja Luman kinnitasid vajadust võidelda varimajandusega

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatus kohtus maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helmiga, kes tutvustas kaubanduskoja juhatuse liikmetele ameti tegevust ja arengusuundi.

Pikemalt peatuti maksupettustega võitlemise ja varimajanduse tõkestamisega seonduvatel küsimustel, teatas koda. 

Kaubanduskoja juhatus rõhutas vajadust tegeleda jätkuvalt aktiivselt ka maksupettustega võitlemisega ning eelkõige just tahtlike maksude maksmisest kõrvalehoidmiste ja pettustega. Seetõttu oodatakse maksuhaldurilt just riskipõhist lähenemist ja organiseeritud maksupettustega tõhusat võitlemist. 

Helm tutvustas ka maksuhalduri ideid töötajate registreerimisel ning seoses elektroonilise e-kviitungi loomisega. Kaubanduskoja juhatuse liikmed leidsid, et kõik ettepanekud ja initsiatiivid väärivad arutamist, aga sealjuures tuleb kindlasti äärmiselt tõsiselt analüüsida ettepanekuid, mis võivad suurendada ettevõtjate halduskoormust. Kaubanduskoja juhatuse esimehe Toomas Lumani sõnul on kõrge halduskoormus tegutsevatele ettevõtetele pidevalt probleemiks olnud ning olukorras, kus kuni üheksa töötajaga mikroettevõtete osakaal tegutsevate ettevõtete seas järjest kasvab, tuleb aktiivselt otsida võimalusi halduskoormuse vähendamiseks. Lumani sõnul tuleks uute kohustuste loomise asemel esmalt mõelda, kuidas seniste kohustuste täitmine ettevõtjale lihtsamaks muuta ning vaadata, kas kõik riigi ees täna täidetavad kohustused oma kunagist kehtestamiseaegset eesmärki jätkuvalt täidavad. „Kui seniseid kohustusi konsolideerida, nende täitmine ettevõtjale lihtsamaks muuta ja seejuures tagada, et riik saaks andmeid kiiremini ja täpsemalt, oleks ka tulemus tervikuna positiivsem,“ sõnas Luman.

Elektroonilise e-kviitungi loomise idee tekitas juhatuse liikmetes küsimusi ning nad rõhutasid, et esmalt oleks vaja üheselt välja selgitada, millise probleemi vastu sellega võidelda soovitakse ja kas tegemist on eesmärki saavutades ikka proportsionaalse vahendiga. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757