Autor: Indrek Kald • 22. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduskettides tehakse üle 50% maksetest kaardiga

Eesti suurimate kaubanduskettide kliendid tasuvad enam kui pooltel juhtudel kaupade eest pangakaardiga, selgus Swedbanki uuringust.

Kolme viimase kuu keskmine kaardimaksete osakaal ostutehingutest üle Eesti kõigis Selveri kauplustes oli 61%, Prisma Peremarketites 63%, Rimi kontsernis 55% ja Maxima poekettides üle 50%.

"Kaardimaksete kõrge osakaal on tingitud eelkõige kaardimaksete võimaluste levikust, mis liigub pidevas tõusutrendis," kommenteeris Swedbanki eraisikute arveldus- ja investeerimistoodete osakonna juht Ede Raagmets. "Lisaks mängib olulist rolli ka klientide käitumisharjumuste muutumine. Sularahas maksmise asemel on üha enam hakatud eelistama kaardiga maksmist," lisas ta.

Raagmetsa sõnul on kaardimaksete kogusumma Eestis pidevalt tõusuteel. "Võrreldes 2009. aasta kaheksa kuuga on käesoleva aasta kaheksa kuu kaardimaksete summa Eestis kasvanud 36%. Pangakaartide arv on aga sealjuures jäänud samaks," märkis ta.

"Kui vaadata kaardimaksete osakaalu kõigist kaarditehingutest, sh kaardiga sularaha väljavõttu pangaautomaatidest, siis käesoleva aasta septembrikuu andmete põhjal on Eestis kaardimaksete osakaal üle 50%," lisas Raagmets. Tema sõnul ulatub Rootsis kaardimaksete osakaal 70%ni.

Swedbanki andmeil omab iga Eesti elanik keskmiselt 1,3 pangakaarti.

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Merilin MerilaKaubandus.ee toimetaja Tel: 5 105 933
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700