Autor: Maarit Eerme • 8. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Emor: Varssavis on kõige odavam toidukaup

TNS Emori Euroopa pealinnade hinnavaatluse põhjal saab kõige odavamalt toidukaupu osta Varssavist ja kõige kallimalt Kopenhaagenist ning Londonist. Tallinna hinnatase jääb vaadeldud pealinnade keskmise taseme lähedale.

TNS Emori Euroopa pealinnade hinnavaatluse põhjal selgus, et kõige soodsam oli detsembris toidukaupu osta Varssavist, kuid üsna soodsalt sai ostud tehtud ka Vilniuses. Kõige rohkem pidid toidukaupade ostmisel raha välja käima Kopenhaageni ja Londoni elanikud, kuid keskmisest kõrgemad hinnad olid ka Helsingis ning Stockholmis. Tallinna hinnatase jäi vaadeldud pealinnade keskmise taseme lähedale koos Praha, Amsterdami, Berliini ja Riiaga.

Võrreldes teiste pealinnadega sai detsembris Tallinnas osta soodsaima hinnaga kohvikoort, sibulat, viinerit ning soodushinna tõttu ka Liptoni teed ja Activia topsijogurtit.

Alkohoolsed joogid (viin ja õlu) olid detsembris kõige kallimad Stockholmis ja Helsingis. Kõige odavamalt sai alkoholi osta Varssavist ja Vilniusest. Näiteks 0,5 l kohaliku viina hinnas oli vahe kõige odavama ehk Vilniuse ja kõige kallima ehk Stockholmi hinna vahel ligi 3,5-kordne. Alla pealinnade keskmise hinnataseme jäi alkoholi hind ka Berliinis, Tallinnas ja Prahas.

Mootorikütuste osas oli teenindusjaamades detsembrikuus soodsaim bensiini 95E liitri hind Tallinnas (13,15 € 10 liitri kohta), alla 14 € 10 liitri kohta jäid veel hinnad Varssavis, Prahas, Vilniuses ning Riias. Kõige kallim oli bensiin detsembris Amsterdamis (17,26 € 10 l kohta) ja Londonis (17,22 € 10 l kohta). Diislikütuse puhul oli soodsaim hind Vilniuses (13,09 € 10 l kohta), kuid alla 14 € 10 l kohta jäi hind ka Varssavis, Tallinnas ja Riias. Kõige kallim oli diislikütus detsembris Londonis (18,33 € 10 l kohta).

Metoodika kirjeldus: TNS Emori pealinnade hinnavaatlusesse on kaasatud 11 Euroopa pealinna: Tallinn, Riia, Vilnius, Varssavi, Praha, Helsingi, Stockholm, Berliin, Amsterdam, Kopenhaagen ja London. Igas pealinnas vaadeldakse ligi 40 igapäevakauba (sh sigaretid ja alkohol) hindu. Lisaks vaadeldakse ka mootorikütuste hindu teenindusjaamades.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757