Autor: Ave Lepik • 10. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed: eksport tugev nõrgale nõudlusele vaatamata

Eelmise aasta viimases kvartalis pidurdusid selgelt Põhjala riikide majanduskasv ja tööstustootmine. Swedbanki hinnangul on peamiste kaubanduspartnerite nõudluse taustal Eesti eksportiv sektor püsinud väga tugevana.

"Kuigi Euroopa Komisjoni poolt avaldatavates Eesti tööstuse kindlustunde indeksites kajastub juba mitmendat kuud välistellimuste selge nõrgenemine, pole see reaalsetes ekspordimahtudes veel täheldatav," ütles Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla. "See on hea näide, kuidas ka nõrga välisnõudluse keskkonnas võib väikese riigi toodang õige turunishi juures kasvada."

Tamla sõnul on nii püsinud ka Eesti majanduse välistasakaal üllatavalt tugevana - vaatamata kasvanud investeerimisaktiivsusele pole väliskaubanduse bilanss terve 2012.a jooksul märkimisväärselt halvenenud.

"Edaspidi on siiski alust oodata ekspordimahtude kasvu pidurdumist ning tõenäoliselt ka välistasakaalu halvenemist. Mõned suuremad infrastruktuuri investeerimisprojektid on jõudmas staadiumisse, kus importsisendi osakaal on kasvamas," prognoosis Tamla.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757