Autor: Maarit Eerme • 7. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti mesi jõudis Hiina turule

Eesti suurim mesindusettevõte Meveda OÜ alustas Eesti mee eksporti Hiina turule.  Esimesed purgid Eesti mett lähevad Hiinas müüki juba sel kuul.

Ökoloogiliselt puhas mesi on Hiinas väga hinnatud toode ja Austraalia ettevõtete toodangu kõrvale on sealsel turul nüüd tõusmas ka eestimaine Meveda kaubamärk. Esimene partii Eesti mett jõuab kohalikes telepoodides müüki järgmisel nädalal.

„Hiina on Eesti mee jaoks kasvav turg, kuhu võiks tulevikus eksportida suure osa kohalikust meetoodangust. Erinevatel andmetel toodetakse Eestis hetkel 800-1000 tonni mett aastas. Välisturgudel kauplemine võimaldab Eesti mesindusel jõuda järgmisele tasemele, kus tootmismahud on oluliselt kasvanud. See toob kasu nii riigile kui ka kohalikele tootjatele, keda ma julgustaks rohkem mett tootma, et Eesti mesi üha enam ka välisturgudele jõuaks,“ ütles Meveda OÜ juhatuse liige Jaanus Tull. 

„Paljud piirkonnad maailmas on liigivaesed ja inimtegevuse tulemusena saastatud. Eesti mee erilisus peitub siinses puhtas ja liigirikkas looduskeskkonnas, mis teevad sellest maailmas väga kõrgelt hinnatud toote,“ selgitas Tull.

Eesti peakonsul Shanghais Jaan Reinhold avaldas Meveda juhatusele saadetud kirjas heameelt Lõuna-Eesti meetootja jõudmise üle Aasia turgudele ja lisas, et Eesti Vabariigi Peakonsulaat Shanghais on valmis Meveda Hiina-suunalise eksporttegevuse jätkumisele igati kaasa aitama. Reinhold tõi Meveda tegevust eeskujuks ka teistele Eesti toiduainesektori ettevõtetele, kellest paljude seas on eksootilised ja suure potentsiaaliga eksportturud veel avastamata.

Perefirmana loodud Meveda OÜ tegutseb Eesti meeturul alates 1996. aastast. Firma tootevalikusse kuulub lisaks klassikalisele meele ka taruvaiguga mesi, mesilasema toitepiimaga mesi ja õietolmuga mesi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757