Autor: Sirje Rank • 21. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tederi O'Key juht: sobiksime Wal-Martile hästi

O’Key Group SA tegevjuhi Patrick Longuet' sõnul sobiks 85 kauplusega jaekett Wal-Martile väga hästi, kui maailma suurim jaemüügifirma uuesti Venemaa turust peaks huvituma.

"Oleme Wal Martile potentsiaalselt atraktiivne ülevõtu eesmärk," ütles Longuet intervjujus agentuurile Bloomberg. Aksiate kontrollpaki omanikud ei plaani samas osalust müüa, kuni ettevõtte kasvupotentsiaal on väga suur.

Äripäeva andmetel on Eesti rikkaima ärimehe Hillar Tederi poolt kontrollitav Barleypark Ltd 8,1% osalusega O'Key üks suurimaid aktsionäre.

Viimati tahtis Wal Mart Stores Inc 2010. aastal osta odavmüügi ketti Kopeyka, kuid jäi X5 Retail Group NV-le alla ja pani seejärel kontori Venemaal üldse kinni.

"Olles väiksem kui Venemaa viis suurimat jaemüüjat, otsib O'Key ilmselt kogenud suurt partnerit, et kiiret kasvutempot hoida," ütles Raiffeisenbanki analüütik Natalya Kolupaeva. "Wal Mart võib olla jätkuvalt Venemaast huvitatud, kuna tegemist on kasvava turuga. USAs tammub jaekaubandus paigal."

Läinud aastal kasvas Venemaa jaeturg 5,9% 648 miljardile dollarile.

Longuet' sõnul on rahvusvahelisel jaeketil raske oma äri Venemaal nullist üles ehitada. "Tuleb osta mõni kohalik kett," ütles ta.

Välismaistest jaekettides on Venemaal toiduainete jaemüüjate esikümnes vaid Prantsuse Auchan ja Saksa Metro, vastavalt kolmandal ja neljandal kohal X5 ja OAO Magniti järel. O’Key on OAO Dixy Groupi järel kuuendal kohal.

O'Key suuromanikud on miljardärid Dmitri Koržev ja Dmitri Troitski, kellele kuulub 54%ne osalus. Firma börsiväärtus on aastaga kasvanud 54% 3,1 mld dollarile.

2015. aasta lõpuks plaanib O'Key kauplemispinda kahekordistada 800 000 ruutmeetrile ning on aastaks 2016 sihiks seadnud käibe kahekordistamise, ütles Longuet. Läinud aastal oli käive 3,8 miljardit dollarit.

2/3 O'Key kauplustest on hüpermarketid. See on tugev positsioon suure arenguruumiga valdkonnas - Venemaal on iga miljoni inimese kohta neli hüpermarketit. Euroopas on vastav näitaja keskmiselt 14.

Longuet' sõnul  plaanib O'Key 70% oma lähema kolme aasta investeeringutest suunata just hüpermarketite ehitusse.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070