Autor: Piret Reiljan • 9. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meie toidukorv ELi kümne odavama hulgas?

Eurostati võrdluse põhjal on Eesti toidukorv maksumuse poolest Euroopa Liidu kümne odavama hulgas.

Samas pole teada, kui hästi on andmed võrreldavad, näiteks millistes kauplustes müüdavate ja milliste tootjate toodetud kaupade hindu on erinevates riikides arvestatud. Ülevaade ütleb, et tegemist on võrreldavate toidukorvidega umbes 500 toote baasil (v.a alkohol ja tubakas). Toidukorvide maksumusi võrreldes peaks arvestama riikide elanike erinevaid sissetulekuid.

2011. aastal kasvas toidu ja mittealkohoolsete jookide tarbijahinnaindeks Eestis 9,7, mullu lisaks 3,8 protsenti, võrreldes aasta varasemaga. 2011. aastal oli Eesti toidukaupade hinnatõusuga ELi esimene.

Hea Äripäeva lugeja, jaga meiega oma kogemust, millised on toidukaupade ja jookide hinnad väljaspool Eestit!

Siin aga Eurostati ülevaade toidukorvide maksumusest Euroopa liidu riikides:

Iga riigi juures toodud number tähendab võrdlust Euroopa Liidu keskmisega, EL27=100. Tegemist on eelmise aasta andmetega. Võrreldavad toidukorvid ei sisalda alkoholi ega tubakatooteid.

Taani 143 Läti 87 

Rootsi 124 Austria 120 Soome 119 Iirimaa 118 Luksemburg 116 Itaalia 111 Belgia 110 Prantsusmaa 109 Küpros 109 Saksamaa 106 Kreeka 104 103Suurbritannia 104 Malta 98 Sloveenia 97 Holland 96 Hispaania 93 Portugal 90 Eesti 87 

Slovakkia 87 Tšehhi 84 Ungari 81 Leedu 77 Bulgaaria 68 Rumeenia 67 Poola 61 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700