Autor: Maarit Eerme • 24. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hakatakse tootma keskkonnasõbralikke materjale

Alatest 2015. aastast on ftalaadi ehk plastiku pehmendamiseks kasutatav aine keelatud enamikes ELi toodetes sh põrandakattematerjalides ning üha enam kasutama keskkonnasõbralikke tooraineid.

Lincona Konsult ASi juhatuse liikme Sven Erslingi sõnul on tervislikkusest saanud tootjaile oluline müügiargument. „Kõrvuti järjest rangemate euroregulatsioonidega on see pannud põrandakatete tootjaid tegema mahukaid investeeringuid teadusesse ja uutesse tehnoloogiatesse, et leida tervislikumaid alternatiive.“

„Ohtlike ainete sisaldusest toodetes tuleb avameelselt rääkida ja teemat rohkem selgitada,“ kinnitas Lincona Konsult ASi juhatuse liige Olavi Tuisk. 

Ftalaate leidub täna paljudes kosmeetikavahendites, mänguasjades, värvides, liimides, söögi- ja joogipakendites, põrandakatetes ja mujal, kust nad võivad sulades eralduda ja organismi sattuda.

Tarkett teatas hiljuti, et töötab välja ftalaadivaba PVC-põrandakatte. Lincona juhtide sõnul liigub samas suunas täna enamik sisustusmaterjalide tootjaid. „Järgmise kümne aasta jooksul kujuneb tõenäoliselt normiks, et meid iga päev ümbritsevad tooted oleksid vähemalt 95% keskkonnasõbralikest materjalidest valmistatud ning silmas peetakse ka üldist ökoloogilist jalajälge,“ märkis Olavi Tuisk.

Lincona Põrandakeskus on Eesti suurim põrandakatete importija, mis tegeleb paljude tuntud kaubamärkide nagu Tarkett, Boen ja Kährs, maaletoomisega. AS Lincona Konsult on asutatud 1992. aastal, tegevusvaldkonnaks põrandakatete müük. Lisaks põrandakatetele pakub Lincona tehnilist konsultatsiooni ja põrandakatete paigaldamist ning hooldamist.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757