Autor: Maarit Eerme • 7. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amet: poodides müüdav toit on ohutu

Toidu kvaliteedi puhul on oluline selle ohutus ja meie poodides müüdav toit on ohutu, kinnitas toiduliidu kvaliteediteemalisel ümarlaual Tiina Mällo toidu- ja veterinaarametist.

„Meie peamine eesmärk on tagada ohutu toit ja selleks töötab meie juures igapäevaselt kuus toidu- ja veterinaarameti ametnikku,“ ütles Atria lihatööstuse juht Olle Horm. „Sealt edasi tulevad tarbija maitse- ja muud eelistused.“

Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajevi sõnul on kvaliteet väga lai mõiste, mida ei ole võimalik mõõta, ega seetõttu ka riigi tasandil reguleerida. „Mõne jaoks on oluline maitse, teise jaoks päritolu, kolmanda jaoks pakend, Euroopa tasandil on jõutud siiski selleni, et kvaliteedi standardit ei ole mõtet defineerida. See tekitaks pigem arusaamatust. Ja seepärast on kokku lepitud, et räägime ohutusest.“

Arutledes selle üle, mida tähendab toidu kvaliteet ja kas Eestis toodetud toit on kvaliteetne, rõhutas Toiduliidu juht Sirje Potisepp, et kvaliteetset toodet saab teha vaid kvaliteetsest toorainest ning suur osa tootjatest kasutabki selleks kohalikku toorainet. „Toidu tööstuslik tootmine on sarnane koduköögis toidu valmistamisega. On äärmiselt vale arvata, et niipea kui mängu tulevad masinad, muutub kõik kohe halvaks.“ Kvaliteedi tagab see, et toidutööstuses valminud toiduained on tehtud värskest ja kvaliteetsest toorainest, puhastes ja kontrollitud tingimustes, oma ala meistrite käe all, kes teevad oma tööd su¨damega.

Tervislikkus on aga eelkõige inimese enda valikute küsimus – mida ja kui palju ta tarbib. Aeg-ajalt ilmub eri väiteid ühe või teise toiduaine tervislikkusest või ebatervislikkusest, kuid seejuures jäetakse mainimata, et määravad on tarbitavad kogused. „Uuringutes antakse katsealustele sadu kordi rohkem mingit toitainet ja analüüsitakse siis selle mõju. Normaalne inimene aga nii ju ei toitu ning seepärast ei pea lastel kommide söömist ära keelama. Oluline on jälgida, et sellega ei liialdataks,“ rõhutas toitumisteadlane Mai Maser.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700