Autor: Maarit Eerme • 18. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduse e-arvete maht kasvas 25 protsenti

Baltikumi juhtiv EDI operaator Telema vahendas 2013. aastal ligi 10 miljonit e-dokumenti, mis on eelmise aastaga võrreldes 25 % suurem. Kõige kiiremini arenes elektrooniline dokumendivahetus ehistukaupade sektori.

“Kõige kiiremini arenes elektrooniline dokumendivahetus ehituskaupade sektoris. Ainuüksi Eestis vahetasid selle sektori tarnijad ja suuremad jaemüüjad Bauhof, Optimera ning Rautakesko omavahel kuus korda rohkem e-dokumente kui 2012. aastal,” tõdes Telema tegevjuht Hele Hammer.

Ehituskaupade sektoris sõlmiti hulgaliselt uusi EDI partnerlusi. Selles sektoris saavad üle 60 tarnija saata jaekauplustele kaubadokumente elektroonselt. EDI juurutamisega tehti algust ka Läti ja Leedu ehituskaupade sektoris.

Prisma Baltikumi IT direktor Robert Viira ütles, et e-dokumendid lihtsustavad tööprotsesse ja tagavad andmete parema kvaliteedi mistõttu vähenevad antud protsessiga seotud kulud. "Prisma saadab 90% oma kaubatellimustest e-tellimustena otse majandustarkvarast ning 75% arvetest võetakse vastu EDI e-arvetena,” rääkis Viira.

E-dokumente kasutataksegi enim toidu- ja esmatarbesektoris. Möödunud aasta tõi kauaoodatud uudise, et Maxima on otsustanud juurutada EDI 4-dokumendi tarneprotsessi 2014. aastal.  Enamuses Balti riikide jaekettidest (Selver, Prisma, Rimi, ETK, ABC Supermarkets) on EDI edukalt kasutusel ja 2013. aastal jätkus e-dokumentide osakaalu suurenemine.

Telema sõnul on EDI dokumentide liikluse kasv kindel märk soovist muuta ettevõtete tegevust efektiivsemaks. Nii kaubanduses tegutsevad kui ka avaliku sektori ettevõtted on aru saanud, et vahetades paberdokumendid elektroonsete vastu saab hoida kokku aega, vältida vigu, suurendada käivet ja kliendirahulolu kogu tarneahela lõikes. 

Telema AS on juhtiv EDI operaator Baltikumis, kes toetab kaubandusettevõtete tarneahela protsesse IT lahendustega. Telema edastab kaubandusdokumente (tellimused, arved, saatelehed) ja töötleb neid vastavalt ärireeglitele. Telema süsteemis on üle 3000 poe ja üle 1000 tarnija, aastas vahetatakse ligi 10 miljonit dokumenti.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757