Maarit Eerme • 7. märts 2014
Jaga lugu:

Tarbijahinnaindeksi aastamuutust mõjutas veebruaris enim toit

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2014. aasta veebruaris võrreldes jaanuariga 0,1% ja võrreldes eelmise aasta veebruariga 0,6%, teatab Statistikaamet.

Kaubad olid 2013. aasta veebruariga võrreldes 1,0% kallimad ja teenused 0,2% odavamad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta veebruariga võrreldes langenud 0,4% ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 0,9%.

2013. aasta veebruariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim 2,4% kallinenud toit, millest 40% andsid aastataguse ajaga võrreldes 5,5% kallinenud piimatooted ja ligi kolmandiku 8,1% kallinenud köögivili. 90% toidu põhjustatud indeksitõusust tasandas elektri, soojusenergia ja kütte odavnemine. Sealjuures oli soojusenergia 4,7% ja kodudesse jõudnud elekter 4,1% odavam kui 2013. aasta veebruaris. Suurem mõju indeksile oli veel alkohoolsetel jookidel ja tubakal, mis kallinesid aastaga vastavalt 5,3% ja 7,6%. Mootorikütus oli 2014. aasta veebruaris 4,6% odavam kui aasta varem. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 14% kallinenud värske köögivili ja 12% kala ning odavnenud kohv (16%) ja suhkur (13%).

Jaanuariga võrreldes olid veebruaris tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks 1,8% odavnenud elekter, soojusenergia ja küte, 1,4% kallinenud alkohoolsed joogid ja tubakas ning rõivaste ja jalatsite soodusmüükide lõppemine. Uute aktsiisimääradega märgistatud sigaretid olid jõudnud enamikku kauplustest. Suurimad hinnamuutused tegid kuuga läbi hiina kapsas, mis kallines 47% ja apelsin, mis odavnes 17%.

Tarbijahinnaindeksi muutus kaubagrupiti, veebruar 2014

Jaga lugu:
KAUBANDUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kaubandusteemalised uudised igal nädalal enda postkasti.

Kaubandus.ee toetajad:

Enimloetud
Maarit Eerme
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884maarit@kaubandus.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt