8. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: kaubandusturg on küps

Rohkem kui pooled kaubandusettevõtted on aasta suhtes hästi meelestatud ja arvestavad käibe kasvuga, selgus Swedbanki kaubandusettevõtete küsitlusest.

Kaupmeestest 67% plaanib käivet kasvatada keskmiselt 5,7%. See on võrreldav mulluse tegeliku kasvuga (5,9%), teatas Swedbank.

Ehkki ettevõtete arengut piirab nii tihe konkurents kui ka Eesti väikese turu madal ostujõud, plaanib 56% kaupmeestest järgneva kahe aasta jooksul laieneda või avada uusi kauplusi.

Swedbanki kaubanduse sektori juhi Maris Peda sõnul loodab 57% kaupmeestest kasvatada käivet turuosa suurendamise kaudu, samas kui 43% loodab pigem turu üldisele kasvule.

Kasvu prognoosimisel on teistest optimistlikumad esmatarbekaupade müüjad, suhteliselt kiiremat käibe kasvu ootavad Peda sõnul siiski väikeettevõtted. "Kui kaubandusettevõtted ootavad keskmiselt 5,7% suurust käibe kasvu, siis väiksemate, kuni 3 miljoni euro suuruse käibega ettevõtete ootus kasvule on tänavu kuni 7,5%," märgib Peda.

Maht läheneb rekordtasemele

Kuigi jaekaubanduse maht läheneb tänavu 2007. aasta rekordtasemele, piirab kaubandusettevõtete arengut liiga tihe konkurents (28%), madal ostujõud (26%) ja väike turg (18%). Samuti nimetas oluline osa kaupmeestest arengu takistajana ka tööjõupuudust (14%) ja rendikulusid (11%).

Peda ütles, et kulude kasvu kaubanduses mõjutasid viimase aasta jooksul oodatult kõige rohkem tööjõule tehtavad kulutused, mida märkis ära kaks kolmandikku kaupmeestest. "Vastupidiselt spetsiaalkaupade müüjatele (20%) ei toonud esmatarbekaupade müüjad esile rendikulude kasvu. Seevastu märkis 22% esmatarbekaupade müüjatest ühe olulisema kulutegurina turunduskulude kasvu, mida võib seostada nii tiheda konkurentsi kui ka plaanitud laienemistega," selgitab Peda.

Swedbanki kaubandusettevõtete küsitluses osales 145 jaekaubandusettevõtet, kellest 29 olid esmatarbekaupade müüjad ja 116 spetsiaalkaupade müüjad. 35 ettevõtet olid üle 10 miljoni euro suuruse käibega ja 13 rohkem kui 50 miljoni eurose käibega.

Autor: aripaev .ee, Viivika Rõuk

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070