Autor: Romet Kreek • 20. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Citycon valmistub ostulaineks

Soome kaubanduskeskuste omanik Citycon valmistub ülevõtmistehinguteks, kuna aktsiate emiteerimine aitab parandada bilansi tugevust, vahendab Bloomberg.

„Viimase 3,5 aastaga oleme oma asjad korda teinud,“ ütles ettevõtte juhatuse esimees Marcel Kokkeel. „Oleme valmis võtma ette järgmise sammu.“

Praegu juhib ettevõte Soomes, Rootsis, Taanis, Eestis ja Leedus 36 kaubanduskeskust. Nüüd pöördub ettevõtte tähelepanu poodidele, mida inimesed kasutavad igapäevaostudeks. Plaanitakse osta ka toidupoode, et muuta kaubanduskeskuseid majanduse halvenemise vastu kindlamateks.

Citycon kaasab 400 miljonit eurot, millest 300 miljonit kulub olemasolevate laenude tagasimakseteks.

Reitinguagentuur Moody’s pani eile Cityconi võlareitingu positiivse vaatluse alla. Praegu on võlareiting Baa3 ehk vaid astme võrra üle rämpsreitingu taseme.

„Me tugevdame oluliselt bilanssi – tahame olla Euroopa tippliigas,“ ütles Kokkeel. „Tahame luua ka varud, mida saab kasutada investeerimisvõimalusteks, mida Põhjamaad pakuvad. Kui see on linnas ja toidukaupadega seotud, oleme me huvitatud.“

Citycon püüab meelitada kohale jaekaupmehi, kes ei ole seni Põhjamaades esindatud. Ettevõtte andmetel on Põhjamaades esindatud rahvusvahelisi brände alla 40% Euroopa keskmisest.

„Kui me pakume pealinnades 5-6 suurt kaubanduskeskust, siis meid võetakse üsna tõsiselt,“ ütles ta. „See on visioon ja strateegia, kuid me ei ole veel nii kaugele jõudnud.“

Uuringu kohaselt kasvab Stockholmi ja eeslinnade elanike arv 2030. aastaks poole miljoni elaniku võrra praeguselt 2,06 miljonilt elanikult. Samaks ajaks peaks Helsingi ja 13 ümbritsevat kohalikku omavalitsust kasvatama rahvaarvu 250 000 inimese võrra, viies rahvaarvu üle 1,6 miljoni elaniku künnise.

Cityconil ei ole plaani laineneda väljapoole Põhjamaid ja Balti riike. „Me ei lähe Venemaale,“ ütles ta. „Tahame juhtida prognoositavat rahavoogu. See on stabiilsuse valik.“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757