Autor: Maarit Eerme • 14. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu uue kaubamaja eskiislahendus läks avalikule arutelule

Tartu linnavalitsuse istungil otsustati suunata Riia tn 1 krundi (Tartu Kaubamaja) detailplaneeringu avalikule arutelule.

"Riia tänava äärse R-kioski jaoks tahaksime küll praegusest paremat lahendust leida," lootis abilinnapea Jarno Laur. "Kui kiosk hoonesse viia, saaks jalakäijatele pinda juurde, samas nõuaks see kaubamajalt ruumide ümberkorraldust. Loodetavasti tuleb arutelult häid ettepanekuid," rääkis Laur.

2013. aasta juunis algatati uus detailplaneering eesmärgiga kaaluda võimalusi olemasolevale kaubanduskeskusele korruse peale ehitamiseks. Planeeringuala suurusega 12 000 m² asub arhitektuurimälestise Vabaduse pst 1 kaitsevööndis ning arheoloogilises miljööpiirkonnas. Eskiislahendusega on ette nähtud hoonele neljanda korruse pealeehitus.

Vanemuise teatri poole avanevale neljanda korruse tasapinnale on kavandatud katuseterrass. Hoone suurim lubatud maapealne korruselisus on neli, maa-alune kaks korrust. Suurim lubatud absoluutkõrgus on 63,2 m.

Planeeringuga on sätestatud, et hoone katusele võivad lisanduda tehnoseadmed või- rajatised, mille horisontaalmõõde on kuni 1 m ja kõrgus on kuni 0,9 m kõrgem hoone suurimast lubatud absoluutkõrgusest.

Vabaduse pst poolse jalakäijate juurdepääsu pöördukse ümber on planeeritud rajada tuulekoda. Hoone olemasolevate ja planeeritud jalakäijate juurdepääsudele ning Riia tänava bussiooteala kohale on kavandatud täiendavad varikatused. Jalakäijate juurdepääs hoonele toimub Küüni tn, Uueturu tn ja Vabaduse pst poolt. Planeeringuga on määratud aktiivsed tänavafrondi osad ning perspektiivselt jalakäijatele avatav hoone külg.

Hoone Küüni tänava poolsele küljele on planeeritud üks lisa sissepääs.

Riia tn poole on antud võimalus trepi rajamiseks, mis tagab täiendava juurdepääsu bussiootealale. Juurde on kavandatud jalgrataste parkimisalasid.

Planeeringuga on seatud nõue, et hoonele neljanda korruse laiendamise ehitusloa ja kasutusloa saamise eelduseks on Küüni tänava poolse ühe täiendava sissepääsu rajamine. Linnavalitsus lisas arutelule suunamise otsusesse märkuse, et jätkatakse parema lahenduse otsimist Riia tänava äärse R-kioski paiknemiseks.

Avalik arutelu toimub neljapäeval, 4. septembril 2014 kell 15.00 linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna nõupidamiste ruumis (Raekoja plats 3) III korrus.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757