Autor: Maarit Eerme • 28. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui suur on jaekettide keskmine töötasu?

Eesti jaeketid maksavad keskmiselt 650 euro suurust brutopalka. Kõige suuremat keskmist brutopalka maksab Rimi Eesti Food.

Prisma Peremarketis on kasutusel astmeline tunnipalga süsteem, mis tähendab, et igal töötajal on võimalik oma oskustaset tõsta ja seeläbi ka oma tunnipalka. „Tänavu esimesest augustist tõusid tunnipalgad kõikidel tunnipalgalistel töötajatel,“ ütles Prisma Peremarketi tegevdirektor Janne Lihavainen.

„Meil sõltub töötasu suurus ametikohast ning teenindajatel on võimalik oma palgataset tõsta peale edukat atesteerimist,“ rääkis ABC Supermarketi juhatuse liige Andrus Põld.

ETK turundusdirektori Andres Lemberi sõnul kuulub ETK Gruppi 22 juriidilist isikut üle Eesti ning hetkel on nende tööjõukulud tõusnud keskmiselt 10%. 

"Käesoleval aasta aprillis tõstsime Rimis märkimisväärselt palkasid," ütles Rimi Eesti tegevdirektor Anders Torell.

„Maxima kauplustes ei erine töötajate töötasu Eesti jaekaubandusturu keskmisest. Oleme viimastel aastatel iga-aastaselt kaupluste personali töötasusid tõstnud ning müüjate palgad on tänavu kerkinud keskmiselt 8%,“ ütles Maxima kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid.

„Selveri palgad on olnud pidevalt tõusutrendid, kuid kasv saab siiski tulla läbi efektiivsuse, sest konkurents on tihe ja vabasid vahendeid juurde ei tule. Meil on juurutatud tulemustasude süsteem, mis toetab otseselt palga kasvu võimalikkust läbi paremate tulemuste. Mullune palgatõus toimus siiski lisaks tööprotsesside paremale juhtimisele ka kasumi arvelt,“ rääkis Selveri juht Kristi Lomp.

Kui palju uusi töötajaid plaanitakse tänavu värvata?

Kui suures mahus plaanitakse uusi töötajaid aasta jooksul värvata, seda Lihavainen ei kommenteerinud. Kuid hetkel otsivad nad keskmiselt iga Prisma kaupluse kollektiivi juurde umbes 10 töötajat.  Kuna ABC Supermarket on avanud tänavu mitmeid uusi kauplusi, siis on nad loonud üle 50 uue töökoha ning hetkel töötab seal rohkem kui 450 inimest. „Hetkeline vajadus on 30 inimest peamiselt Tallinna kauplustesse,“ ütles Põld.

Torelli sõnul on nad Rimis käesoleval aastal võtnud tööle 925 uut töötajat ning hetkel on 130 vakantset töökohta.

„Uute töötajate töölevõtmine tuleneb kaupluste avamisest,“ selgitas Lember. Lisades, et 2014. aasta jooksul avatakse ETK Grupis kokku kümmekond uut kauplust ning tööd saab keskmiselt 300 uut töötajat. „Grupis töötab kokku umbes 4500 töötajat ning puudu on veidi üle 1% töötajate arvust,“ ütles Lember.

Selver värbas tänavu uusi töötajaid Astri Selverisse Narvas ning hetkel mõtlevad juba järgmisel aastal avatavale Viimsi Selverile. Maxima on kiiresti areneva jaeketina olnud juba aastaid Eesti suurimaid uute töökohtade loojaid. „Töötajate leidmiseks ja hoidmiseks tuleb järjepidevalt panustada, sest tööjõuline elanikkond väheneb, töötasud kasvavad ja terav konkurents jaekaubandus ei jäta võimalusi palkade tõstmiseks lihtsalt hindu kergitada,“ ütles Erilaid. Maxima plaanib tänavu tööle võtta seoses kaupluste avamisega umbes 300 inimest. „Et uusi töötajaid leida, tuleb neile pakkuda konkurentsivõimelist motivatsioonipaketti ja meeldivat töökeskkonda,“ ütles Erilaid.

Ta lisas, et lisaks põhipalgale on loodud töötajatele mitmeid motivatsioonipakette ning tänu neile on viimastel aastatel töötajatele väljamakstavad summad tõusnud üldisest palgatõusust enamgi.

Milliseid lahendusi kasutatakse, et leevendada töötajate puudust?

„Oleme Prismas juba pikemat aega tegelenud ettevõtte tööprotsesside lihvimise ja efektiivsemaks muutmisega,“ rääkis Lihavainen. Ta lisas, et see tähendab eeskätt muudatusi kaupluste köögipoolel, mida kliendid alati ei näe. „Samuti oleme teinud erinevaid investeeringuid, mis on suunatud efektiivsuse kasvatamisele. Näiteks on tänaseks kõikides Tallinna kauplustes iseteeninduskassad, kus kliendid saavad ise oma ostu sooritada ja kauba eest tasuda,“ selgitas Prisma Peremarketi juht.

ABC Supermarket on paindlik ning võtab järjest enam tööle osalise tööajaga töötajaid. „Järjest rohkem on suurenenud nende inimeste osakaal, kes soovivad teha lisatööd olemasoleva põhitöö kõrvalt,“ rääkis Põld.

ETK Grupp on tänavu rohkem meedias pildil – meediakampaaniad ja värbamiskampaaniad bussipeatustes. „Lisaks loome jätkuvalt paremaid töötingimusi läbi protsesside parendamise ja paindlikkuse,“ ütles Lember. Lisaks testitakse ETK Grupis iseteeninduskassade lahendusi ja tegeletakse olemasolevate töötajate hoidmisega.

Selver panustab lisaks rahalisele motiveerimisele ka töökeskkonda, sõbralikku õhkkonda ning töötajate tervisesse.

„Maximas on klienditeenindajate motiveerimiseks juurutatud tagasisidesüsteem ning hea teeninduse eest saavad kassiirid juba täna 10-20% palgalisa. Samuti saavad töötajad tasuta lõunatada ja soodustatakse nende erinevaid ettevõtmisi oma kolleegidega ja tervisesporti, premeeritakse stipendiumiga töötajate õpihimulisi lapsi jne,“ loetles Erilaid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757