Autor: Maarit Eerme • 29. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued nõuded tagavad suitsutatud liha- ja kalatoodete suurema ohutuse

Alates 1. septembrist jõustuvad Euroopa Liidus suitsutatud toidutoodetes sisalduvatele polütsüklilistele aromaatsetele süsivesinikele (PAH) madalamad piirnormid, mis suurendavad suitsutatud liha- ja kalatoodete ohutust.

„Kuna PAH-ide mõned ühendid on teadaolevalt tervisele kahjulikud, peab nende kogus toidus olema võimalikult väike,“ selgitas Põllumajandusministeeriumi toiduosakonna juhataja Martin Minjajev. „Enamik Eestis uuritud ja kontrollitud suitsutatud toidutooteid ei ole sisaldanud kahjulikke saasteaineid üle kehtima hakkava uue piirnormi. Seega ei pea tarbijad ja tootjad muretsema, et traditsiooniline suitsuliha ja –kala müügilt kaob.“

PAH-id on aromaatsete tsüklite kondensatsioonil tekkinud keskkonda saastavate ainete grupp. Neid leidub arvestatavas koguses nii õhus, vees, pinnases kui ka toidus. Toidus võib PAH-e tekkida kuumutamisel, suitsutamisel, kuivatamisel nii tööstusliku kui koduse toiduvalmistamise käigus.

Suitsutatud toidu PAHide sisaldust saab märgatavalt alandada, asendades traditsioonilistes suitsutuskambrites kasutatava otsese suitsutamise kaudse suitsu genereerimisega. Küpsetamine keskmisel või madalal kuumusel, suitsufiltrite kasutamine, lahjema liha või kala valimine töötlemiseks ja võimalikult vähese rasvakoguse kasutamine võivad olulisel määral alandada lõpptootes PAHide sisaldust.

Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700