Autor: Kaubandus.ee • 4. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduspindade arenduste ulatuslik kasv jätkub

Colliersi analüütikute koostatud turuülevaate kohaselt on kaubanduspindade turul oodata ulatuslikku arengud Põhja-Tallinnas, Lasnamäel ja Mustamäel.

Kaubanduspindadeturul on oodata ja näha ulatuslikku arendamist eelkõige nendes Tallinna piirkondades, kus on  ühe elaniku kohta kõige vähem vaba kaubanduspinda (Põhja-Tallinn, Lasnamäe ja Mustamäe), aga ka aktiivselt arenevates linna lähipiirkondades (Viimsi ja Peetri). Uued keskused rõhuvad enam vabaaja ja meelelahutuse aspektile. Kuigi enamikes Tallinna kaubanduskeskustes on vabade pindade osakaal nullilähedane, vahetuvad teisejärgulistes ostukeskustes väiksemad üürnikud üsna sageli. See viitab asjaolule, et väikeste jaemüügipindade eest küsitavad üürihinnad ei vasta tihti kaupmeeste käibele ehk üürimaksevõimele.

Büroopindade turg on Tallinnas aktiivne nii üüritehingute kui ka arendustegevuse poolest. Kvaliteetsete üüripindade puhul lepivad üürnikud üldiselt üürileandjate poolt küsitud üürihindadega. Madalama hinnatasemega ruumide puhul on tunda aga hinnasurvet, sest laiema valikuga üürnikud püüavad tingida. Kontoripindade pakkumiste arv on südalinna äripiirkonnas endiselt väike ning hoolimata kontorituru jätkuvast arendamisest, ei suudeta rahuldada suurt nõudlust südalinnas asuvate väikeste büroopindade järele.

Tööstuspindade turul on hetkel käimas aktiivne arengutegevus. „Kuigi hetke arendusaktiivusus on kõrge, siis tänu asjaolule, et enamik praegu pooleliolevaid väikseid ja keskmise suurusega projekte valmivad 2014. aasta lõpus, on  2015. aastal ilmselt oodata arendustegevuse vähenemist olulisel määral. Lisaks on märgata suurt huvi teisejärgulistes kohtades paiknevate väikeste vanemate hoonete järele, mida ostetakse oma tarbeks ja tulevikuväljavaateid silmas pidades,“ kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Investeerimisturul oli 2014. aasta kolmanda kvartali koguinvesteeringute maht Eestis umbes 50 miljonit eurot ning peamiseks tõukejõuks oli tööstuspindade segmendi aktiivsus. „Soodne finantseerimine, investeerimisjärgus toodete nappus ning nii suurte hästi kapitaliseeritud kui ka väikeinvestorite üha suurenev nõudlus toob kaasa konkurentsi tihenemise ja seega parima võimaliku tootluse alanemise. Enamik suurinvestoreist on leidnud endale seetõttu arendusvaldkonnas alternatiivsed investeerimisvõimalused,“ sõnas Tinno.  Mitmed olulised töösolevad Tallinnas asuvate kontori- ja jaekaubanduspindadega seotud tehingud 2014. aasta neljandas kvartalis, peaksid täiendama 2014. aastal Eesti kinnisvarainvesteeringute turu kogumahtu märkimisväärselt ning viima aasta kogumahu vähemalt 200 miljoni euro tasemeni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757