Autor: Kaubandus.ee • 1. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaemüük sai hoogu juurde

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2014. aasta oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes püsivhindades 6%.

Kui septembris kasvas jaemüük aastases võrdluses 5%, siis oktoobris jaemüügi kasv veidi kiirenes, teatas Statistikaamet.

2014. aasta oktoobris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 418 miljonit eurot, seega jäi oktoobris kauplustesse 318 eurot elaniku kohta. Jaemüük tööstuskaupade kauplustes suurenes 2013. aasta oktoobriga võrreldes 8%.

Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid kasutatud kaupade kaupluses ja väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük) oli jaemüük väiksem kui eelmise aasta oktoobris. Enim suurenes oktoobris jaemüük tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes, kus müük kasvas aastaga 14%. Keskmisest enam suurenes jaemüük veel ka apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes (13%) ning muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, kontoritarvete, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjade jm (13%).

Oktoobris pöördus taas tõusule jaemüük muudes spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus tööstuskaubad (nn kaubamajad), mis püsis aasta algusest languses. Nende kaupluste jaemüügi kasvule avaldasid osaliselt mõju eelmise aasta madal võrdlusbaas ning oktoobris toimunud soodusmüügikampaaniad.

Jaemüük toidukaupade kauplustes on viimastel kuudel olnud küllaltki stabiilne. Oktoobris suurenes toidukaupade kaupluste jaemüük eelmise aasta oktoobriga võrreldes 5%.

Mootorikütuse jaemüük suurenes 2013. aasta oktoobriga võrreldes püsivhindades 6%.

Võrreldes eelmise kuuga suurenes oktoobris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 6%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal oli kasv 2%.

2014. aasta kümne kuuga (jaanuar–oktoober) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püsivhindades 6%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli oktoobris 507,5 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 82%. 2013. aasta oktoobriga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 7%, eelmise kuuga võrreldes 4%.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757