Autor: Rainer Saad • 2. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltika: kasumit mõjutasid ühekordsed kulud

Baltika teatas, et neljanda kvartali puhaskasum oli 420 000 eurot, mida on poole vähem kui aasta varem samal ajal. Kasumi järsu languse taga olid peamiselt ühekordsed mõjud.

„Kõige suurem põhjus oli see, et lansseerisime eelmisel aastal uue püsikliendi boonusprogrammi, siis neljandas kvartalis on kajastatud erakorraline ja ühekordne kasutamata kliendiboonuste reserv summas 300 000 eurot. See on põhiline kasumi muutuse mõjutaja võrreldes eelmise aastaga,“ ütles Baltika turundusjuht Kati Kusmin.

Teine oluline mõju oli finantskulude kasvul. „See koosnes kahest suunast - valuutakursi kahjum, kuna euro ja Vene rubla kursi muutus on olnud väga suur neljandas kvartalis ning kuna Baltika emiteeris võlakirju, siis kasvasid ka võlakirjadega seotud kulud,“ ütles Kusmin.

Vene rubla on veebruaris tõusnud euro suhtes 12% ning dollari suhtes 13%. Kusmini sõnul hoiab Baltika Vene turul silma peal, kuid praegu on veel liiga vara öelda, mis mõju võib tulemustele rubla tõus avaldada. „Rubla kursi kõikumised on üles-alla. Aasta lõpus langes see väga järsult, hetkel on tõus, kuid selle ühekordse tõusu pealt on väga raske prognoose teha. Kõik need meetmed, mis me Vene turul tegime – vähendasime kulusid väga jõudsalt, aasta alguses oleme ka kahjumis poed sulgenud. Selles mõttes on Vene turg väga tugeva järelevalve all,“ ütles Kusmin.

Baltika neljanda kvartali müügitulu jätkuvatest tegevusvaldkondadest suurenes 14,9 miljonilt eurolt 15,8 miljoni euroni. Eelmise aasta müügitulu suurenes võrreldes 2013. aastaga 51,8 miljonilt eurolt 55,6 miljoni euroni.

„Oleme rahul, et praeguses keerulises majanduskeskkonnas müügitulemused ikkagi kasvasid 6 protsenti. Millega rahul ei ole, on kasumlikkus,“ ütles Kusmin.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070