Autor: Raido Neemre • 23. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tesco teatas hiigelkahjumist

Suurbritannia supermarket Tesco avalikustas oma maksueelse aastakahjumi, milleks on 6,38 miljardit naela. Jaemüügiketi kahjumi peapõhjusena toodi välja keerulised kaubandustingimused, vahendab CNBC.

Reutersi andmeil on see seni suurim kahjum firma 96aastases ajaloos.

Ettevõtte ketipoodide väärtus kahanes 4,7 miljardi naela võrra, mis sundis Tescot lubama, et nad vaatavad üle firma kinnisvaraportfelli, tugevdamaks ja kaitsmaks bilanssi. Juba on plaanitud sulgeda ka mitmed kahjumit tootvad poed Suurbritannias.

Eelmisel aastal tabas Tescot hiiglaslik raamatupidamisskandaal, kui selgus, et ettevõte oli näidanud kasumit 250 miljoni naela võrra suuremana. Asja hakkas uurima Suurbritannia maksupettuste amet ning juhtum tõi neile hulga aktsionäride hagisid.

Tesco juht Dave Lewis märkis, et ettevõtte jaoks on aasta olnud äärmiselt keeruline. “Tulemused avalikustati täna ja need peegeldavad turuolukorra halvenemist ning meie konkurentsivõime vähenemist viimastel aastatel,” sõnas ta ettevõtte pressiteates.

“Oleme selle reaalsusega silmitsi seisnud ja otsinud uusi võimalusi ja lahendusi olukorra parandamiseks; väikesed muudatused on juba toimunud ning näeme julgustavaid märke, et oleme õigel teel,” lisas ta.

Tesco Suurbriannia kasum on teinud märkimisväärse languse; aastane kasum oli 1,4 miljardit naela, mis vastas prognoosidele.

Lewis hoiatas, et turg on “väljakutseid täis” ning Tesco ei looda järgnevatel kuudel mingit kasvu - kainvestorid peaksid arvestama lühiajaliselt kõrgenenud volatiilsusega.

Pimco portfooliojuht Mike Amey sõnas CNBC-le, et Tesco taastumine võtab aega. “Muutused on teel, kuid selliste ülisuurte ettevõtete muudatused ei juhtu kuue kuu jooksul, seega peab sellele andma natuke aega ning pärast paari kehva kvartalit on olukord taas helgem,” sõnas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757