Autor: Kaubandus.ee • 25. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: ostujõud kasvab sel aastal oluliselt

Brutopalga kasv sel aastal küll veidi aeglustub, aga tänu tööjõumaksude alanemisele ja hindade tagasihoidlikule tõusule kerkib majapidamiste reaalne ostujõud märgatavalt, teatas Swedbank. Esimeses kvartalis ulatus netopalga reaalkasv 7%ni.

Järgneb Swedbanki vanemanalüütik Liis Elmiku kommentaar:

Palgataset kergitavad riigi meetmed: miinimumpalkade kasv ja kõrgemad töötasud avalikus sektoris. Sotsiaaltoetuste kasv annab tarbimisse täiendava panuse. Tarbimine on majanduskasvule tänuväärne tugi ajal, mil eksport ja investeeringud suurenevad tagasihoidlikult. Jaemüügi maht tõusis esimeses kvartalis aastaga tervelt 8%.

Selle aasta esimeses kvartalis toimunud brutopalga kasvu aeglustumine (4,5%, aastases arvestuses) oli ootuspärane. Palga kasvu pärssisid ettevõtete tagasihoidlikud majandustulemused teatud sektorites. Osaliselt oli palgakasvu aeglustumise taga ka töötajate registreerimise kohustuse sisseviimine, mis lisas palgastatistikasse eelkõige madalama töötasuga inimesi.

Kõige enam tõusis brutopalk eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes kinnisvara valdkonnas, kus on tunda kinnisvarahindade kiire kasvu mõju. Palgad tõusid keskmisest kiiremini ka avalikus sektoris, sealhulgas hariduse ja tervishoiu valdkonnas. Brutopalk langes eelmise aasta algusega võrreldes ehituses ja mäetööstuses ning ei muutunud energeetikas ja veonduses-laonduses.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Heli KünnapasKaubandus.ee toimetajaTel:
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700