Autor: Marika Merilai • 7. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubandusse tuleb ainult tugevalt kontrollitud sealiha

Prisma lihalett
Foto: Raul Mee
Kaubanduses on müügil vaid kontrollitud ja toiduks ohutud kaubad, mis on vastavalt märgistatud. Seakatkukolletest pärinev sealiha saab erimärgistuse.

Tugevdamaks koostööd sealiha tootjate, tööstuse ja jaekaubanduse vahel ning leidmaks võimalusi sektori toetamiseks, kutsus maaeluminister Urmas Kruuse kõiki osapooli 6. augustil ümarlauale.

Osavõtjad soovivad, et liha tootmine Eestis jätkuks ja klientidele saame pakkuda kodumaist kvaliteetset liha. Selle eesmärgi nimel on kõik osapooled, ametkonnad, kaubandusettevõtjad igati valmis tegema koostööd ning jagama informatsiooni Aafrika seakatku kohta.

Olukord sealiha tootmises on tõsine. Muret tekitavaid signaale tuleb iga päev erinevatest piirkondadest Eestis, mistõttu karmistatakse veelgi bioohutuse nõudeid tootmises. Kui farmi on jõudnud seakatk, siis kõik sead hukatakse ja hävitatakse, et õnnetu juhuse tõttu ei jõuaks viirus mõnda teise farmi ja ei põhjustaks ulatuslikku kahju. Üheks taudi tõkestamise meetmeks on ka kõrgendatud järelevalve piirkonna farmidest pärinevale lihale erimärgistuse lisamine. Euroopa Liidus on kokku lepitud, et kõrgendatud järelevalve piirkonna farmidest pärit liha teise riigi turule ei pääse. See aitab tõkestada seakatku levikut riikide vahel. Tegelikult on see muidugi täiesti tavaline sealiha farmist, millele lähim seakatkupuhang võib jääda kümnete kilomeetrite kaugusele.

Veterinaar- ja Toiduamet tegeleb katku leviku piiramisega, kuid ka kõik osapooled püüavad seista selle eest, et see kahju oleks võimalikult väike.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070