Autor: Eliisa Matsalu • 17. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maxima omaniku esindaja: süüdistused on alusetud!

Foto: Andras Kralla
Maksudega sahkerdamises süüdistatav Maxima suuromaniku Nerijus Numaviciuse vastu külvatakse meedias segadust ja süüdistatakse alusetult, teatas miljonäri esindaja Eestis Meta Advisory.

Eelmisel nädalal kaebas Mindaugas Marcinkevicius Maxima kaubandusketi suuromaniku Nerijus Numaviciuse Harju maakohtusse, et sisse nõuda pea 10 mln eurot tütarettevõtte müügist tekkinud kahju. Mindaugas Marcinkevicius on Numaviciuse äripartner ja Maxima grupi väikeosanik.

Numaviciust esindav kommunikatsiooniagentuur Meta Advisory OÜ teatas, et Marcinkeviciuse algatatud kohtuprotsessil puudub perspektiiv ja on vaadeldav kui surveavaldus enamusosanikule ja Klarus Group Holdings OÜ juhatusele. Nimetatud ettevõtte pole osaline kokkulepetes, mida Marcinkevicius on küsimuse alla asetanud. „Oleme veendunud, et süüdistused on alusetud ja neid ei saada edu üheski kohtus,“ ütles Meta Advisory OÜ omanik Ott Lumi.

„Peame kahetsusega tõdema, et Leedu meediast alguse saanud lugu – meie väikeosaniku algatatud sisesõda, on ületanud riigipiirid ja jõudnud Eesti meediasse,“ lisas Lumi. Marcinkeviciuse taktika Leedus on tema sõnul olnud ühene – külvata esmalt meedia kaudu segadust, siis esitada kaebusi riigi ametkondadele ning kolmandaks esitada hulgaliselt kohtukaebusi, millel pole sisu ei Leedus ega Eestis.

Lumi rõhutas, et Vilniaus Prekyba, Maxima ja teised seotud ettevõtted on alati käitunud oma aktsionäride parimates huvides ja kõik ettevõtetega seotud lepingud on tehtud lähtuvalt turuhindadest, millelt on tasutud maksud. „Klarus Group Holdings OÜ võib seda igal hetkel tõestada vastavatele ametkondadele,“ lisas ta.

Miljonitüli

Nerijus Numaviciuse ja Mindaugas Marcinkeviciuse tüli puhkes Leedu meediavahendusel üle-eelmisel nädalal, kui väikeosanik Marcinkevicius tuli lagedale Baltimaade rikkaima mehe Numaviciuse väidetavate maksuskeemidega. Suurt rolli skeemides mängib Eestisse registreeritud haldusettevõte Franmax OÜ.

Neljapäeval andis Marcinkevicius oma äripartneri Harju maakohtusse. Hagi järgi nõuab Maxima grupiga seotud ettevõtte Klarus Group Holdings OÜ juhatuse liikmetelt Margus Lentsiuselt, Ingrida Mikenaitelt ja grupi suuromanikult Nerijus Numaviciuselt solidaarselt Maxima grupi väikeosaniku Marcinkeviciuse ettevõtte Taikos Projektas UAB kasuks välja kahju hüvitist summas 9 630 362 eurot. Lisanduma peaks veel viivis.

Hageja ehk Marcinkeviciuse Leedu firma Taikos Projektas UAB esitas hagiavalduse pärast seda, kui koos tegutsedes viisid eelnimetatud isikud ehk kostjad Marcinkeviciusele kuuluva Klaruse osaluse (pea 8%) turuväärtuse alla, võõrandades kaudselt Klaruse kontrollitava tütarettevõtte Franmax UAB 4 363 2000 euroga sel suvel Luksemburgis registreeritud ettevõtele Carson l.a r.s. Müügitehingust saadud summa on kordades all turuhinda, milleks on 166 000 000 eurot, seisab hagiavalduses.

Franmax UAB-sse oli põhimõtteliselt koondunud kogu Maxima grupi intellektuaalne vara ja õiguspool - frantsiisid, kaubamärgid ja väärtuslik osa Maxima grupist. Selle ettevõte aga võõrandas enamusosanik Numaviciuse kontrolli all olev juhatus tema endaga seotud ettevõttele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700