Autor: Eliisa Matsalu • 19. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maxima impeeriumi võrgustik

Maxima impeeriumi võrgustik
Foto: Andras Kralla
Baltimaade rikkaim mees Nerijus Numavicius alustas veebikampaaniat, et näidata oma äritegevuse läbipaistvust. Maksudest hoidumises süüdistatava miljonäri sõnul pole tal midagi varjata.

Maxima suuromanikku ja Eesti ühte rikkaimat meest Nerijus Numaviciust süüdistatakse ebaseaduslikus maksudega optimeerimises ja ühe oma ettevõtte turuväärtuse tehislikult alla viimises.

Nerijus Numavicius avaldas veebilehel kõikide Vilniaus Prekyba grupiga seotud ettevõtete nimed, asukohad ja kirjeldused. „Ei mul ega ka ühelgi teisel juhatuse liikmel pole midagi varjata,“ kirjutas ta kodulehel oma pöördumises.

Numaviciuse sõnul muutis kontsern 2009. aastal juhtimisstrateegiat ja asus investeerima välisriikidesse. Kokku on Vilniaus Prekyba grupp rajanud kinnisvara, kaubanduse, halduse ja tööstusettevõtteid 18 riiki. Eestis on Numaviciuse ettevõtteid 16. Valdus- ja investeerimisettevõtteid on jaotatud ka maksuparadiisidena tuntud Küprosele, Maltale ja Luksemburgi.

„Mõistan oma viga – ma ei osanud arvata, et meie laienemine välismaale võib huvitada avalikkust, meediat ja ka ametnikke,“ märkis Numavicius. „Ma olen ärimees, mitte avaliku elu tegelane,“ lisas ta. Tema sõnul jätkab Vilniaus Prekyba investeeringute tegemist välismaal ja kontsern kavatseb edaspidi segaduste vältimiseks olla rohkem avatud.

Numavicius lisas, et kontserni väikeosaniku Mindaugas Macinkeviciuse süüdistused tulid talle ja teistele osanikele ootamatult. Tema sõnul on Macinkeviciuse väljaütlemised vaid kontekstist välja kistud ja valesti tõlgendatud jupikesed kontserni tegevusest.

“Tegutseme seaduslikult ja ma pole teadlik ühestki maksudest kõrvalehiilimise skeemist,” märkis Numavicius, lisades, et kõik ettevõtted järgivad selleks tema juhiseid.

Vastaspool: puhas mainekampaania

Marcinkevicius ütles Äripäevale, et Numaviciuse veebileht on üks osa laiemast mainekampaaniast, mille ärimees pärast skandaali plahvatamist käivitas. „Ma olen väga rahul kampaania enneolematu kajastusega ja kontserni läbipaistvusega, kuid ma hoidun kommenteerimast, mis võib olla selle kampaania tegelik põhjus,“ märkis ta. Marcinkeviciuse sõnul ei saanud ta osaniku ja investorina viimased viis aastat ühtegi vajalikku informatsiooni. „Pöördusime kohtusse ja kogu Vilniaus Prekyba võrgustik tehti üleöö avalikuks,“ ütles ta.

Marcinkevicius lisas, et veebilehele paisatud materjal meenutab pigem romaani kui majandusaruannet. „Palju on jäetud rääkimata ja vastusteta,“ lisas ta. Edasi kavatseb Marcinkevicius esitada hagi Numaviciuse ebaseadusliku tegevuse vastu, nõudes talt 1 miljardit eurot tehtud kahju eest.

Eelmisel nädalal esitas Maxima jaeketi väikeosanik Mindaugas Macinkevicius Eestis Harju maakohtusse hagi Nerijus Numaviciuse vastu. Süüdistuse kohaselt müüs Numavicius Eesisse registreeritud Franmaks OÜ tütarettevõtte Franmax UAB maha turuväärtusest olulisemalt madalama hinnaga. Macinkevicius sõnul tekitati sedasi Eestile kahju 70 miljonit eurot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757