11. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tigeri jaekett järgib IKEA valemit

Taani jaekett Tiger
Foto: Andres Haabu
Taani jaekett Tiger, millel on kauplus ka Tallinnas Solarise ja Ülemiste keskuses, kasvab mühinal Rootsi sisustuskaubamajale IKEA sarnase kontseptsiooniga, pakkudes lahedaid asju odava hinnaga.

Londonis Notting Hilli linnajaos sel kuul avatud pood viis keti kaupluste arvu 500-le. Maikuus kinnitati kanda New Yorgis ning nüüd keskendutakse kiirele laienemisele Põhja-Ameerikas ning Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas, kirjutab agentuur Bloomberg. Igal nädalal avab kett keskmiselt kolm uut kauplust.

„Ma ei näe mingit põhjust, miks me ei suudaks sellises tempos kasvu jätkata,“ ütles Bloombergile Tigeri prantslasest tegevjuht Xavier Vidal, kes asus ametisse jaanuaris. „Kapital meie kiiret laienamist ei piira.“

Tigeri kauplused on tavaliselt täis ostjaid, kes näpivad vidinaid, mida nad varem poleks ettegi kujutanud. Vuntsidega pudelivinnasid või vildist laimirohelisi elevante. Ühine nimetaja on, et tooted on värvikad ja odavad, ütles Vidal. Ligi 95% toodetest on odavamad kui 15 dollarit tükk.

„See on n.ö elustiili-ostlemine, mitte baasvajaduste rahuldamine,“ ütles Mette Skovgaard Frich Taani konsultatsioonifirmast Retail Institute Scandinavia. „Seda toidab Põhjala disaini trend ja hinnatase, mis teeb ostu tegemise lihtsaks.“

20 aastat tagasi Kopenhaagenis ühe kauplusega alustanud Tiger tegutseb täna 26 riigis, sortimendis on üle 2500 toote. Aastal 2014 kerkis kasum 68% 196 miljonile Taani kroonile (26,2 miljonile eurole), käive kasvas 44% 2,46 miljardile kroonile.

Tigeri emafirma Zebra A/Si asutaja Lennart Lajboschitz müüs aastal 2012 70% firmast investeerimisfirmale EQT AB, mis on seotud Rootsi Wallenbergide tööstusperekonnaga. EQT investeerib tavaliselt firmasse 4-5 aastaks. Zebra suhtes ajaraami pole, sest firmal on veel ruumi kasvada, ütles Bloombergile EQT Taani osakonna juht Morten Hummelmose. Perspektiivis näeb ta firma noteerimist börsil.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757