Autor: Kaubandus.ee • 7. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pääsukese- ja ristikumärgi kandmise õiguse saab 58 uut toodet

Saaremaa Piimatööstuse Seltskonna Juustuampsud said Pääsukesemärgi kandmise õiguse
Foto: Saaremaa Piimatööstus
58 uut toodet said õiguse kasutada toote tutvustamisel, pakendamisel ja reklaamimisel "Tunnustatud Eesti Maitse ja Tunnustatud Maitse kvaliteedimärke. Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi kandmise õiguse saab 50 uut toodet, Tunnustatud Maitse kvaliteedimärgi 8 uut toodet. Kvaliteedimärke võivad nüüdsest kanda 23 erineva toiduettevõtte tooted.

„Hindame toidutoodete kvaliteeti juba 1998. aastast alates. Kogenud toidukvaliteediekspertide arvamus on kasulik nii tootjatele kui tarbijatele. Tootjad saavad hindamise tulemusena põhjaliku ja sõltumatu tagasiside oma toodete omaduste ja maitse kohta, mis aitab Eesti toidu kvaliteeti hoida ja tõsta. Kvaliteedimärgid aitavad tarbijatel poelettidelt kergemini üles leida ekspertide poolt hinnatud ja püsivalt kõrge kvaliteediga Eesti tooteid,“ selgitas põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.„Pääsukesemärgi abil saavad tarbijad väärtuslikku infot, et lisaks toote kõrgele kvaliteedile on selle valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu. Kodu lähedal kasvanud toit on kõige värskem, usaldusväärsem ja harjumuspäraste omadustega. Kodumaisest toorainest valmistatud toidu eelistamine annab tööd ja leiba ka meie oma põllumeestele,“ lisas Sõrmus.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda viis oktoobri alguses läbi toiduainete järjekordse hindamise. Toidukvaliteedi eksperdid hindasid pimetestil märgi kandmise õigust taotlevaid uusi tooteid. Tooteid esitati hindamisele kõigis kuues tooterühmas. Märgi kandmise õiguse saab nii laboratoorse kui sensoorse hindamise edukalt läbinud toode. Toodete sensoorsel hindamisel on põhirõhk maitsel, lisaks maitsele hindavad eksperdid ka toodete välimust, konsistentsi ja lõhna. Lisaks uute toodete hindamisele tegid toidueksperdid juba varasemast märki kandvate liha-, piima- ja kalatoodete grupis järelkontrolli. Kõik järelhindamise läbinud tooted vastasid esitatud kvaliteedinõuetele.

Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitav Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärk antakse tootele, mille põhitooraine on 100%-liselt eestimaine ning mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad taotleda kõik Eesti äriregistrisse kantud ettevõtted, kes tõendavad dokumentaalselt toote valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu. Pääsukesemärki kandvate toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu kontrollitakse jooksvalt ka ettevõtetes kohapeal. Mais avaldatud TNS EMORi uuringu kohaselt on pääsukesemärk Eesti tuntuim toidumärgis, mida teab 87% Eesti tarbijatest.

Toote kõrgele kvaliteedile viitav Tunnustatud Maitse ehk ristikumärk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita.

 

Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärk antakse 50 tootele:

MESI, AEDVILJATOOTED, KASTMED, MITTEALKOHOOLSED JOOGID

Jakobson Bee OÜ

Mesi Võrumaa metsadest

Kalvet Capital OÜ

Lõuna-Eesti metsade mesi

Mahetark OÜ

Astelpajumahl

Vaarikamarmelaad

Marjamaa talu

Astelpaju-jõhvika mahl viljalihaga

Astelpaju-jõhvika mahlajookJõhvikamahlKülmutatud jõhvikadKülmutatud kultuurmustikadKülmutatud marjaseguKülmutatud maasikadKülmutatud maasika toormoosKülmutatud metsamustikadKülmutatud mustsõstradKülmutatud pohladKülmutatud pohla-toormoosKülmutatud vaarikadKülmutatud vaarika-mustsõstra-toormoosMaasika-vaarika mahlMustika mahl viljalihagaÕuna-astelpaju mahl viljalihaga

Mulgi Krõpsud OÜ

Peedi Krõps

Tarplani Kaubandus OÜ

Caesari kaste

Laktoosivaba majonees

Värska Vesi AS

Looduslik mineraalvesi Värska karboniseerimata

ALKOHOOLSED JOOGID

Sõstar ja Pipar OÜ

Tiina Tauraite Pipar & viin

KALATOOTED

Läätsa Kalatööstus AS

Vinnutatud kilurümp

MannGrupp OÜ         

Tuurašašlõkk

Väike Rootsi OÜ     

Praetud marineeritud haug

LIHATOOTED

Kehtna Lihatööstus OÜ

Veisesink dekooriga

Piprarind 

PAGARI- JA TERAVILJATOOTED

Eesti Leivatööstus OÜ

Kodukakk sepik

Püü peenleib

Eesti Pagar AS

Hele Biskviit

Jassi SeemneleibMeekookMust Jassi SeemneleibMust Rukkileib (põrandaleib)Pealinna kookPealinna PeenleibPehmik MustTosta! RöstsaiTume biskviit

RemedyWay OÜ

Toortatrakrõps küüslauguga

Rõngu Pagar OÜ

Kamabatoon glasuuris

PIIMATOOTED

Lightfood OÜ              

Airan Mündimaitseline

Saaremaa Piimatööstus AS

Seltskonna juustuampsud küüslauguga

Seltskonna juustuampsud ürtidegaSeltskonna juustuampsud kuivatatud tomatitega

Saidafarm OÜ     

Juustukesed õlis

Tunnustatud Maitse kvaliteedimärk antakse 8 tootele:

AEDVILJATOOTED

Osvald teenused OÜ

Klassikaline makaronisalat

Kodune kartulisalatMulgikapsad

Germund Hulgi OÜ

Röstitud india pähkel

Röstitud soolapähklidTudengieine Premium

ALKOHOOLSED JOOGID

Altia Eesti AS

Saaremaa Vodka Pööriöö

PAGARITOOTED

MannGrupp OÜ

Tort Poljot

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757