Autor: Kaubandus.ee • 16. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: poest sularaha teenus on populaarne

Poest sularaha teenus on maapiirkondades populaarne
Foto: Veiko Tõkman
Möödunud aasta lõpus hakkas Swedbank koostöös jaekaubandusettevõtete ning kohalike omavalitsustega pakkuma igapäevast teenustasuta sularaha väljavõttu kohalikust poest 28 kohas üle Eesti. Veebruaris lisandus neile veel 10 kohta üle Eesti, peamiselt saartel. Tänaseks on kliendid uue lahenduse väga hästi vastu võtnud ning teenuse kasutatavus tõuseb pidevalt.

Swedbanki klienditeenuste juhi Ulla Ilissoni sõnul ei kao sularaha vajadus ühiskonnast kuhugi ning selle kättesaadavuse näol on tegemist Eesti inimeste jaoks endiselt olulise teemaga. „Kuigi meie peamine prioriteet on arendada neid kanaleid, mida kliendid eelistavad, nagu näiteks mobiili- ja internetipank, anname endale aru, et sularaha vajadus, eriti maapiirkondades, on väga vajalik. Seda näitab kõnekalt ka tõsiasi, et kohtades, kus kauplusest sularaha võtmise lahendus juba töötab, leiab see ka klientide poolt ka suurt kasutust,“ märkis Ilisson.

Jaanuaris 2016 tehti poodides üle Eesti tehinguid kokku 2147 korda ning väljavõetud kogusumma oli pisut üle 69 000 euro. Maikuus tehti juba 5358 tehingut ning välja võeti üle 181 000 euro. Siin on oluline märkida, et nii suur vahe tulenes asjaolust, et jaanuaris oli pangal 27 kohta, kust sai sularaha poest võtta ja maikuu lõpu seisuga on neid kohti juba 38. Keskmine väljavõetud summa on alati püsinud pisut üle 30 euro.

Ahja vallavanem Peeter Sibul peab uut teenust kohalike jaoks väga vajalikuks. „Swedbanki ja Põlva Tarbijate Ühistu koostöös loodud sularaha väljavõtmise teenus loob võimaluse kliendil võtta oma kontolt sularaha poe lahtiolekuaegadel ja kõikidel nädalapäevadel. Seni sellist võimalust meil ei olnud, sest postkontor on lahti vaid 5 päeval nädalas kokku 25 tundi,“ märkis ta.

Kilingi-Nõmme Majandusühistu juhatuse esimehe Leelo Alliku hinnangul on sularaha väljavõtmise võimalus Tihemetsa kauplusest nii kliendile kui kauplusele kasulik. „Klient saab oma raha kätte kaupluse lahtioleku ajal (E-R 8-22) ja ühistu jaoks on vähenenud sularaha hulk kaupluses. Ka Kilingi-Nõmme Konsumisse paigaldatud sularaha sissemakseautomaat on meie jaoks suur samm edasi: nii eraisikud, kui firmad ei pea sõitma enam Pärnu, vaid saavad nüüd kohapeal raha oma arvele sisse maksta,“ sõnas Allik.

Ilissoni sõnul võib uusi kohti, kust sularaha saab poest, lisanduda tulevikus veelgi. „Analüüsime pidevalt klientide käitumist, sularaha kasutatavust ning ka loomulikult piirkondi, kus lähim võimalus sularaha võtta on ebamõistlikult kaugel. Selle analüüsi tulemusel võib tulevikus lisanduda veel juurde neid kohti, kus sularaha saab poest,“ selgitas Ilisson. „Siinjuures tahan ma tänada neid kohalikke omavalitsusi ning jaekaubandusettevõtteid, kes juba on meiega kaasa tulnud ning soovisid samuti kohalikele elanikele sularaha väljavõtu võimalust pakkuma hakata.“

Swedbankil on  kontoreid 35, üle Eesti  tegutsevad ka nõustajad, kes pakuvad nõu ja abi pangateenustega 28 kohas üle Eesti. Lisaks on pangal on täna kokku 421 sularahaautomaati, millest 324 on ATMid (sularaha välja), 92 RATMi (kahesuunaline, sula sisse ja välja) ning 5 BNA-d (sularaha sisse).

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757