22. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanus Vihand valiti Euroopa juhtiva kaubandusliidu asepresidendiks

Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihand
Foto: Raul Mee
Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihand valiti EuroCoopi asepresidendiks, mille 19 liiget moodustavad Euroopa ühe suurima kaubandusvõrgustiku ning mille liikmete käive on aastas ligi kümme Eesti riigi eelarvet ehk üle 80 miljardi euro. EuroCoopi liikmetel on kokku üle poole miljoni töötaja ning nende hallata on ca 36 000 kauplust.

Sarnaselt Eesti tarbijaühistutele tegutsevad Coopi nime all enamus tarbijaühistuid ka 19 teises Euroopa Liidu riigis, et üheskoos omada suuremat jõudu eraettevõtete vastu. „Coop on Eestis toidu- ja esmatarbekaupade turul liider, kuid mujal maailmas on ühistuline kaubandus veelgi laiahaardelisem,“ ütles Vihand. „Suur osa Coopidest on oma koduriigis samuti turuliidrid, olgu selleks Taani, Itaalia või Slovakkia,“ lisas Vihand.

„Euroopa ühiskaubanduse juures on oluline, et kuigi nad kannavad enamuses Coopi nime, on igaüks ikkagi eraldiseisev organisatsioon. Üheskoos suuri asju ajades ja ühise nimetaja all tegutsedes ollakse lihtsalt tugevamad, nähtavamad ja efektiivsemad ning see kajastub ka soodsamates hindades meie tarbijatele,“ ütles Vihand.

Tarbijate ühistud said Eestis alguse sellest, kui inimesed võtsid enam kui 100 aastat tagasi nõuks ühiselt oma kogukonna eest seista ning jätta kauplemise ahelast välja võõrad vahendajad ja välismaised kaupmehed. Kui Eestis on Coopil täna 80 000 klientomanikku, siis teistes Euroopa Liidu riikides on neil ühistutel miljoneid klientomanikke. „Tarbijaühistutel on rohkem omanikke, kui näiteks börsifirmadel ja nad erinevad eraettevõtetest ka selle poolest, et neil ei ole selliseid suuromanikke, kellele kuuluks nii oluline osa ettevõttest mille tõttu saaksid üksikud omanikud teistele oma tahet peale suruda,“ lisas Vihand. See väljendub ka kasumi jagamises, mis näiteks Coop Eesti näitel jääb 100% kohaliku elu edendamiseks.

EuroCoopi presidendiks valiti Coop Itaalia asejuht Massimo Bongiovanni ning asepresidentideks lisaks Jaanus Vihandile veel Iisraeli Coopi juht Ofer Feinstein, Soome SOK grupi esindaja Juhani Ilmola ning Briti Kanalisaarte Co-operative Society juht Colin Macleod.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070