23. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maxima juht: Oleme tõsises hädas

Maxima Eesti OÜ peadirektori Vygintas Šapokas käesoleva aasta veebruaris ette võtte logistikakeskuse avamisel.
Foto: Raul Mee
Eelmisel aastal 36 miljonit eurot investeerinud Maxima Eesti tõmbas senisele aktiivsele laienemisele pidurit. Turul käib konkurentide vahel nii tihe rebimine, et ei jagu enam ei ostjaid ega töötajaid.

Maxima Eesti OÜ peadirektori Vygintas Šapokase sõnul on kauplusi Eestisse tekkinud nii palju, et uute avamisel ei võidaks nad enam uusi kliente, vaid meelitaks iseenda kliendid ühest Maximast teise. „Samas ikka näeme, et iga kuu kerkib kuskile kellegi uus pood. Eks näis, mis neist saab,“ rääkis Šapokas.

Kui viimastel aastatel on Maxima Eesti käibe kasv olnud 9-10%, siis sel aastal on eesmärk kasvada kaks korda vähem. „Oleme õnnelikud, kui 5% sel aastal tuleb,“ ütles Šapokas, lisades, et esimese poolaasta tulemused annavad lootust eesmärk täis saada. See, et Maxima hulka uusi poode ei ava, ei tähenda tema sõnul aga turult tagasitõmbumist. Sel aastal investeeritakse 10 miljonit eurot, millest lõviosa läheb 25 vana kaupluse renoveerimisele ja ühe poe avamisele Mustamäel.

„Oleme tõsises hädas"

Aktiivse laienemise asemel püüab Maxima leida võimalusi, kuidas ettevõtte kulusid kokku hoida ja tööd lihtsamaks teha. „Meil ei ole kontrolli tööjõumaksude suurenemise üle, seega peame ettevõtte sees võimalusi leidma,“ selgitas Šapokas. Kõrged tööjõumaksud ja palgasurve on tema sõnul selle aasta üks suuremaid väljakutseid. Teine suur murekoht on tööjõupuudus, mis viimastel aastatel kõiki Eesti ettevõtteid teravalt puudutab.

„Me oleme tõsises hädas,“ ütles Šapokas. Olukorra leevendamiseks on Maxima tema sõnul sunnitud Ida-Virumaalt 150 inimest Tallinna tööle sõidutama, kellel makstakse pealinnas kinni ka majutus. „Me tooks rohkemgi töötajaid sealt, kuid meil on nende majutamisega raskusi,“ ütles ta. Samuti rendib Maxima tööjõudu Lätist – kui praegu töötab ettevõtte laos 30 lätlast, siis septembri lõpuks kasvab see arv 50ni.

Tööjõupuuduse leevendamiseks pole tema sõnul muud varianti kui välistööjõu sissetoomise lihtsustamine. „Saan aru, et väiksele riigile on see tundlik teema, kuid muud varianti pole,“ ütles ta. „Kui oleks rohkem töökäsi, suudaksid paljud ettevõtted rohkem saavutada,“ lisas ta. Seetõttu on tema sõnul oluline iga samm, mis valitsus tööjõukulude vähendamiseks teeb.

Loe Äripäevast, kuidas olukorda kommenteerivad OG Elektra omanik Oleg Gross ja Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihand.

Autor: Eliisa Matsalu, Äripäeva ajakirjanik

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757