Autorid: Jaroslav Tavgen, Jaroslav Tavgen • 10. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järving: kui tahad Soomes teenida, käi kohalikega saunas

Ettevõtja ja investor Andres Järving
Foto: Arno Mikkor
Ettevõtja ja investor Andres Järving leiab, et Eesti ettevõtjatel tasuks piiri taha minekul olla palju julgem, aga samas võiks lõpetada äri arendamise Läti suunal, kui seda tehakse ainuüksi seepärast, et see on lähedal ja turg sarnaneb meie omaga.

„Paljud firmad laienevad Lätti, aga see pole õige samm – Läti turg on väike ja riik vaene, palju seal ei teeni,“ rääkis Järving. „Olen ise selle vea teinud, kui üritasin Läti turule laieneda. See on nii-öelda mugavustsoonis istumine. Riik on meie omaga sarnane ja seepärast pole sinna turule minnes erilisi takistusi vaja ületada. Aga seal on vähe raha. Parem minna näiteks Soome. Peab olema julgem.“

Meie põhjanaabrite suhtes kehtib stereotüüp, et sealne turg on väga suletud ja jala ukse vahele saamine keeruline. Ka Järving kinnitab, et Soomes võetakse omaks vaid „omasid“. „Täiesti õige. Kui tahate Soomes teenida, siis tuleb kohalikega saunas käia. Nad tahavad tõepoolest ajada äri ainult oma inimestega. Nii et paljastada tuleb end sageli. Soomele on see palju omasem kui teistele Skandinaavia riikidele. See-eest on soomlased ausad inimesed,“ rääkis Järving.

Et Soomes korralikult teenida, tuleb tema sõnul varuda kannatust. On vaja teatud aega, mille jooksul sa saad soomlastele omaks, aga seejärel on sul kõik teed valla, õpetas Järving.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757