21. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luksuskaupade turg hiinlaste tõttu stagneerumas

Louis Vuittoni kauplus Hiinas
Foto: EPA
Maailma luksuskaupade turg lõpetas sel aastal kasvamise, selgub uuringufirma Bain & Co. prognoosist. Tööstusharu ei ole suutnud taastuda nõrgimast perioodist peale globaalset majanduslangust.

Luksuskaupade müük Louis Vuittoni mantlitest kuni Hermesi käekottideni peaks 2016. aastal jääma 249 miljardi euro juurde; tegemist on halvima tulemusega alates 2009. aastast.

Luksuskaupade turg on sisenemas “uude normaalsusesse”, sõnas Bain & Co. luksuskaupade osakonna juht Claudia D’Arpizio, ehk lähitulevikus suurel hulgal uusi kliente turule ei lisandu. Tema sõnul ei toida turgu enam ka Hiina üha kasvav keskklass, mis toitis eelmist buumi.

“Nüüd läheb lahti sõda turuosa üle,” sõnas D’Arpizio. “Juba praegu on nii võitjaid kui kaotajaid.”

Moemajade tulemused võivad juba uue reaalsuse valguses peegelduda. Eelmisel kuul teatas Vacheron Constantini kellade tootja Cie Financiere Richemont, et nende kasum kukub tänavu ligi 45% ning Hermes International loobus oma 8% kasvusihist. Mõni päev hiljem aga teatas turuliider LVMH analüütikute ootuste ületamisest.

Baini sõnul hakkab Hiina, mis on tööstuse langust kõige enam mõjutanud, kolme-aastasest stagnatsioonist vaikselt paranema.

Hiina on muutunud luksuskaupade turu jaoks pigem takistavaks asjaoluks ning seda peamiselt Hiina turistide arvu vähenemise tõttu teatud riikidesse. Hiinlased eelistavad nüüd Prantsusmaa Champs-Elysees' poodide asemel Brexit põhjustatud allahindlustega Londoni butiike.

Autor: Kadi Neemre, kaasautor

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700