16. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hollandi teadur: Mulle meeldib supermarketites inimkontakt

Hollandi teadur Yvette Baggeni arvates peaksid ettevõtjad andma kõigile töötajatele rohkem vastutust ning kuulama nende ideid.
Foto: Andras Kralla
Me näeme kuidas kassapidajaid jääb vähemaks, aga näiteks Hollandi üks suur toidupood valmistab oma töötajaid ette täitma seal teisi ametikohti. Mulle meeldib supermarketites inimkontakt, ütles Hollandi teadur Yvette Baggen.

Inimesed leiutavad asju, mille peale ma ei ole osanud kunagi mõeldagi, aga ma ei karda, et need asendavad inimesi. Tulevad uued töökohad,“ arvab tööturu tulevikule mõeldes Utrechti ülikooli teadur Yvette Baggen, kes on uurinud viimastel aastatel erasektori töötajaid.

Tema sõnul peame me olema lihtsalt paindlikumad ja valmis selleks, et ei jää terveks karjääriks ühele ametikohale. Ettevõtjad peavad andma oma töötajatele aga rohkem vastutust ning soodustama seda, et nad ütleksid välja enda ideed. „Arvan, et ka liinitöölistel on häid ideid, kuidas ettevõtte tootlikkust kasvatada,“ ütles Baggen.

Kas tulevikus on meil üldse kassapidajaid ja liinitöölisi?

Mulle meeldib supermarketites inimkontakt. Me näeme ka Hollandis seda arengut, et kassapidajaid jääb vähemaks, aga näiteks üks suur toidupood valmistab oma töötajaid ette täitma seal teisi ametikohti. Et nad ei oleks niivõrd kassapidajad, aga nõustaks inimesi, mis toiduaineid nad võiksid mingite retseptide jaoks osta jne. Sest kui inimesi ei huvita inimkontakt, ostavad nad lihtsalt asju e-poest.

Tehastes on samamoodi inimesi vaja. Ma ei kujuta ette ettevõtteid ilma inimesteta.

Mida te arvate tööjõudu asendavate robotite ja masinate maksustamisest?

Aga inimesed suudavad teha asju, mida masinad ei suuda. Inimesed saavad panustada organisatsiooni edusse. Ma ei ole kindel, kas maksud on õige vahend. Võib-olla on see lühiajaline lahendus, aga pikas perspektiivis ei saa me vältida tehnoloogia arengut. Masinad on meiega ja nad muutuvad üha targemaks. Nii et ma ei ole kindel, kas sellega saaks vähendada masinate kasutuselevõttu. Ma pigem investeeriksin töötajate võimekusse, et nad oleksid valmis uuteks töödeks.

Kuidas peaksid tööandjad töötajaid tulevikuks valmistuma?

Juba enne tööle minekut on oluline hariduse roll. Õpilasi ja tudengeid tuleb ette valmistada mitmekülgseks ja varasemast teistsuguseks karjääriks. Ettevõtlusoskusi ja probleemide lahendamist saab õpetada juba koolis projektides osalemise kaudu, et luua õpilastele rohkem töökoha olustikku.

Oluline on tegevuste kaudu õppimine, ja tööandjad peaksid kaasama töötajaid ettevõtlusalastesse tegevustesse. See võib olla uute toodete ja teenuste arendamine, kus neid stimuleeritakse omandama uusi teadmisi, otsima uusi kliente, käima üritustel suhtlemas nii enda kui ka teiste alade inimestega. Töötajatele suurema vastutuse ja vabaduse andmine võib anda väga häid tulemusi. Kui tööülesanded on keerukamad ja neil on vabadus sellega mängida ja neil on oma vastutus, aitab see neil rohkem ettevõtlik olla.

Inimestel on vaja ettevõtlusalaseid oskusi, et suuta teha koostööd, töötada meeskonnas, ära tunda uusi võimalusi, tulla välja uute ideedega ja neid jagada. Ma arvan, et neid oskusi on tulevikus kõigil vaja. Ka igapäevaelus ja ühiskonnas laiemalt.

Loe pikemalt intervjuud Hollandi teadur Yvette Baggeniga Äripäevast. 

Autor: Kristel Härma, Äripäev

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757