Autor: Äripäev • 8. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suured poeketid jäid Liviko kartellileppes lõplikult süüdi

Raul Puusepp
Foto: Andres Haabu
Riigikohus ei andnud menetlusluba suurte poekettide ja Liviko kassatsioonile ning seega jäid jõusse Tallinna Ringkonnakohtu ja Harju Maakohtu varasemad lahendid, mille järgi osalesid Selver, Rimi, Prisma, Maxima ja teised nn Liviko kartellis.

Mullu detsembris tegi Tallinna Ringkonnakohus otsuse, millega jättis jõusse varasema Harju Maakohtu süüdimõistva otsuse Tallinna Kaubamaja Grupp AS tütarettevõtja Selver AS, AS Liviko, Rimi Eesti Food ASi, Maxima Eesti OÜ ja Prisma Peremarket ASi ning 11 firma esindaja suhtes.

"Selver AS, olles veendunud, et pole rikkunud ühtegi seadust, kaebas vastava otsuse edasi Riigikohtusse," andis Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees Raul Puusepp börsiteate vahendusel teada. "Eile, 7. juunil teatas Riigikohus, et ei anna menetlusluba Selver AS-i kassatsioonkaebusele," lisas Puusepp.

Sellega jõustusid Tallinna Ringkonnakohtu ja Harju Maakohtu varasemad lahendid. Ühtlasi ei võtnud Riigikohus menetlusse ka AS Liviko, Rimi Eesti Food ASi, Maxima Eesti OÜ ja Prisma Peremarket ASi ning firmade esindajate kaebusi ning nad kõik jäid seega lõplikult süüdi kartellileppes.

"Selver AS kinnitab jätkuvalt, et ei ole sõlminud kartellikokkuleppeid, mistõttu on Riigikohtu otsus meile ootamatu, kuid Selver AS täidab oma kohustused vastavalt kohtuotsustele," teatas Puusepp.

AS Liviko juhataja Janek Kalvi lisas, et ettevõte on pettunud Riigikohtu otsuses mitte võtta menetlusse kaubanduskettide ja alkoholitootja AS Liviko kaasust konkurentide vahelise kokkuleppe süüdistuses. "Mingeid keelatud kokkuleppeid Liviko ja kaubanduskettide vahel ei ole olnud ning seetõttu haavab Riigikohtu menetlusse mitte jõudmine meie õiglustunnet sügavalt. Kohtulahendeid täiendavalt kommenteerida ei pea me vajalikuks, kuid lõplikud kohtuotsused on täitmiseks," teatas Kalvi.

Karm otsus

Detsembris tegi ringkonnakohus Liviko kartelliasjas otsuse, jättes jõusse Harju maakohtu süüdimõistva otsuse. Kartellileppes süüdi mõistetud Eesti suurim viinatootja Liviko ning kaubandusketid Selver, Maxima, Prisma ja Rimi peavad otsuse jõustumisel maksma igaüks miljonitesse ulatuvaid kahjutasusid. Kohtuotsus on vaidlustatav riigikohtus 30 päeva jooksul.

Süüdistuse kohaselt sõlmis AS Liviko 2009. aasta juunis ja juulis konkurentsi kahjustava kokkuleppe madalama hinnaklassi viina müügiks konkureerivate ettevõtjatega ning Rimi Eesti Food ASi, Maxima Eesti OÜ, Prisma Peremarket ASi ja ASiga Helter-R.

Süüdistuse kohaselt leppisid ettevõtted kokku, et 40protsendilise alkoholisisaldusega pooleliitrise ASi Liviko ja temaga konkureerivate äriühingute Altia Eesti ASi ja Liiwi Heliis ASi tarnitavate madalama hinnaklassi klaastaaras viina jaehind tõstetakse 63,50 kroonile (4,06 eurole). Hindade ühtlustumine toimus 09.07.2009–14.07.2009.

Kogu protsessi vältel pole ei Liviko ega ka kauplejad end kartellis süüdi tunnistanud.

Karistused

Liviko - rahaline karistus 1 276 000 eurot ning aastase katseaja. Ettevõte peab tasuma 127 600 eurot. Ülejäänut ei tule maksta, kui katseaja jooksul ei sooritata uut kuritegu.

AS Prisma Peremarket - rahaline karistus 1 156 000 eurot, millest tuli kohe tasuda 115 600 eurot, ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Rimi Eesti Food AS - rahaline karistus 3 584 000 eurot, millest tuli kohe tasuda 358 400 eurot, ülejäänud summa tuleb tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Maxima Eesti OÜ - rahaline karistus 1 907 000 eurot, millest kohe tuli tasuda 190 700 eurot, ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Selver AS - rahaline karistus 2 956 000 eurot, millest tuleb kohe tuli tasuda 295 600 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Kärt-Ragnar Kits - rahaline karistus 210 päevamäära, s.o 29 400 eurot, millest tuli kohe tasuda 2940 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Ivar Grossev - rahaline karistus 210 päevamäära, s.o 16 485 eurot, millest tuli kohe tasuda 1648,50 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Rando Galin - rahaline karistus 180 päevamäära, s.o 10 206 eurot, millest tuli kohe tasuda 1020 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Hallar Ränk - rahaline karistus 180 päevamäära, s.o 9540 eurot, millest tuli kohe tasuda 954 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Tiiu Valk - rahaline karistus 150 päevamäära, s.o 27 135 eurot, millest tuli kohe tasuda 2713,50 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Vaido Padumäe - rahaline karistus 150 päevamäära, s.o 11 100 eurot, millest tuli kohe tasuda 1110 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Marko Krusberg - rahaline karistus 150 päevamäära, s.o 2655 eurot, millest tuli kohe tasuda 265,50 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Robert Sibul - rahaline karistus 120 päevamäära, s.o 4380 eurot, millest tuli kohe tasuda 438 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Marge Saluste - rahaline karistus 150 päevamäära, s.o 8250 eurot, millest tuli kohe tasuda 825 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757