23. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Realo toetab 1- ja 2-sendiste kadumist

Kai Realo
Foto: Andras Kralla
Circle K Eesti peadirektor Kai Realo ütles Äripäeva hommikuprogrammist, et sularahakäsitlemine on kallis ning kaupmehed peavad vaatama üle enda toodete hinnad, kui loobutakse 1- ja 2-sendistest.

Circle K Eesti peadirektor Kai Realo rääkis, et kaupmehed peavad hinnad üle vaatama, et need oleksid mõistlikud. „Sularaha käsitlemine on üks kallimaid asju üldse ning sularahavedu on väga kallis teenus. Eestis on see sisuliselt monopoolne ettevõtmine,“ ütles Realo.

Seetõttu peavad kaupmehed tegema kaks asja – vaatama üle hinnad ning teisest küljest loobuma 1- ja 2-sendistest. „Kõik oleneb sellest, millised saavad olema ümardamise reeglid. Ükskord võidab tarbija teinekord kaupmees,“ rääkis ta.

Realo sõnul on kütus täna juba selline toode, mille lõppsumma avaldub ikkagi üsna sendi täpsusega. „Mõne toote hind on mõistlikum juba hinnastada sedasi, et ära hoida ümardamine.“ Tema sõnul on mõistlikum hinnastada 1.99 toote hind 2 euro peale või hoopiski 1.95. „Aga lõppsumma ümardamine on ilmselt see, mida klient ilmselt ei märka,“ sõnas Realo.

Tema hinnangul on inimesed mõningate toodete puhul väga hinnateadlikud ja on ka tooteid, mille puhul ei tea nad hinnast midagi. „Tooteid, mille hindu teatakse on need, mida tarbitakse regulaarselt – piim, Coca-Cola. Ükskõik kui palju kaupmees ei taha, siis hinna psühholoogilisest piirist teatud toote puhul ei saa üle minna.“

„Kütuse puhul vaadatakse, kust saab liitri sendi võrra odavamalt ning ollakse valmis kulutama aega ja raha, et sõita tankimiskohta. Samas võib ta seal tanklapoes teha emotsionaalse üsna kalli ostu,“ tõi Realo näite. Ta lisas, et inimene ei ole ratsionaalne, ta on emotsionaalne.

Eesti Pank tegi ettepaneku kaotada ära 1- ja 2-sendised. Nende soov oleks, et ostukorvi lõpphinda hakatakse ümardama lähema 5-sendini. See kehtiks ainult sularahaostude korral ning kaardiga makstes oleks hind ikka endine ehk ümardamist ei toimu.

Kuula intervjuust, mida räägib Realo kütusehindadest ning konkurentsist tanklakettide vahel.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757