Täna kogunenud Eesti Parim Toiduaine 2018 konkursi hindamiskomisjon otsustas, kes saavad Eesti Parim Lihatoode, Eesti Parim Valmistoit, Eesti Parim Kalatoode, Eesti Parim Köögiviljatoode, Eesti Parim Lastetoit, Eesti Parim Magustoit, Eesti Parim Kuivtoit hõbemärgi.
- Eesti Parim Magustoit 2018
Tiheda konkurentsiga lihatoodete kategoorias esikoha pälvinud Maks & Mooritsa Rattatouille’ täidisega lihapihvid on esimesed täidetud lihapihvid Eestis, mis on inspireeritud klassikalisest Prantsuse köögist.
„Ratatouille on Prantsuse köögi tõeline superstaar ning Atria on pannud selle eestimaalastele harjumuspärase sea- ja veisehakklihast lihapihvi täidiseks. Tulemuseks on krõbeda pealispinna ja meeldivalt tasakaalustatud maitsebuketiga lihtsalt valmiv liharoog,“ rääkis konkurssi korraldava Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.
Eesti Parim Kalatoode 2018 on Külmsuitsu klaarsäga viilud õlis, mida valmistab Harjumaal Hüüru külas tegutsev M.V.Wool AS.
Potisepa sõnul on klaarsäga Eesti poelettidel väga haruldane kala, kuid seda meeldiva maitsega luuvaba kala peaksid kindlasti proovima ka tarbijad, kes on tavaliselt valge kala suhtes skeptilised.
„See meie turul veel suhteliselt tundmatu liik on tegelikult väga hea valgurikas kala, mille abil saab kalalihaga sõbrunema ka pere väiksemad toidukriitikud – sellel pole ühtegi kõrvalmaitset ning see sobib oma maheda maitse ja mahlase lihaga suurepäraselt nii võileivakatteks kui ka külmaks eelroaks,“ rääkis Potisepp.
Salvestile omistati aga kaks hõbemärki. Eesti Parim Köögiviljatoode 2018 tiitli pälvis Salvesti Smushie mango-apelsini-datli supersmuuti, mis on valmistatud puhtast ökoloogilisest püreest ning saab kogu oma magusa maitse viljadest, mitte lisatud suhkrust.
„Salvesti Smushie supersmuuti on mõnusalt paksu konsistentsiga ja väga toitev smuuti, mida on tänu selle mugavale korgiga tuubipakendile lihtne nautida keset kiiret töö- või koolipäeva, matkarajal, autosõidul, pärast trenni või kus iganes organism kiiret tervistavat energialaengut nõuab,“ rääkis Potisepp.
Ka sel aastal otsustas hindamiskomisjon anda välja Eesti Parim Toit Lastele 2018 tiitli, mille pälvis Salvesti Põnn Ökoloogiline puuviljasmuuti 6+. Lastetoitude kategoorias uudse troopilise maitsekombinatsiooniga smuuti on valmistatud koostöös lastearst Reet Raukasega rangelt kontrollitud ökoloogilisest toorainest ning see ei sisalda grammigi lisatud suhkrut.
„Kuigi tiitli otsustas sellele tootele anda meie konkursi hindamiskomisjon, on toode läbinud ka Eesti beebide väga kriitilise ekspertžürii hindamise hiilgavate tulemustega,“ lisas Potisepp.
Tänavune hindamiskomisjon otsustas anda välja ka hõbemärgi Eesti Parim Kuivsnäkk 2018, mille pälvisid Balsnacki Ossi sinepimaitselised seakamarakrõpsud.
„Need valgurikkad üllatavalt peene maitsega seakamarakrõpsud üllatasid oma headuse ja mõnusa krõmpsu tekstuuriga toidueksperte sedavõrd, et komisjon pidas vajalikuks Balsnacki selle lustaka toote eest premeerida,“ lisas Potisepp.
Hindamispäeva lõpetuseks anti välja Eesti Parim Magustoit 2018 hõbemärk, mille pälvis Premia Tallinna Külmhoone Eesti Vabariigi 100. juubeli puhul turule tulnud sini-must-valge koorejäätis.
Potisepa sõnul tagasid EV100 koorejäätisele edu ennekõike see, et üllatavate ja juubeliaasta valguses kahtlemata kõige õigema värvilahenduse taga olid niivõrd traditsioonilised maitsed, mis kuuluvad eestimaalaste lemmikute sekka.
„Oluline oli ka see, et sini-must-valge värvi loomisel ei ole kasutatud ühtegi kunstliku värvainet – sinine jäätis on assai-marja ekstraktiga mustikajäätis, must jäätis naturaalse taimse söega toonitud šokolaadijäätis ning valge mõistagi hea kodumaine vanillijäätis,“ kirjeldas auhinnatoodet Potisepp.
Seotud lood
Täna kogunenud Eesti Parim Toiduaine 2018 konkursi hindamiskomisjon otsustas, kes saavad Eesti Parim Valmistoit, Eesti Parim Kaste, Eesti Parim Piimatoode, Eesti Parim Pagaritoode ja Eesti Parim Kondiitritoode hõbemärgi.
Täna kuulutati välja Eesti Parim Toiduaine 2018 võidutoode, milleks osutus külmsuitsu klaarsäga viilud õlis Harjumaa ettevõttelt M.V.Wool.
Selveri pagarilettide küpsetusjuhi Irina Kaganskaja sõnul on viimastel aastatel pagaritoodete müük märkimisväärselt kasvanud. Eriti menukaks on osutunud käsitsi valmistatud ciabatta'd ja focaccia'd oliividega.