Autor: Maarit Eerme • 26. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on tulevikutoit?

Ülo Kivine Tööstuse Äriplaanil 2017. aastal
Foto: Raul Mee
Toiduliidu aastakonverentsil arutleti selle üle, milline on meie toidulaud 25 aasta pärast. Oma arvamuse ütlesid Atria Eesti juht Olle Horm, Saaremaa Piimatööstuse tegevjuht Ülo Kivine ja Sangaste Linnase tegevjuht Pille Pokk. Vaata ka videost, mida arvavad inimesed tänavalt, milline on tulevikutoit.

„Toit on 25 aastaga muutunud väga vähe. Vanadel roomlastel oli juust, sai, väike vein ja puu(või juur)vili ning õhtuks ka liha,“ rääkis Artia Eesti juht Olle Horm. Tema sõnul on suures laastus tooteportfell samaks jäänud. Drastiliselt on tema sõnul muutunud ainult lugu ja pakend.

Hormi sõnul muutub tootest oluliselt rohkem kaasaegne maailm. „Toidu tellimine, väikesed partiid, kliendi jaoks sobilikuks formuleeritud toit.“ Ta lisas, et see muudab tarbimist oluliselt rohkem, kui toit ise.

„Räägitakse küll vegan toodetest, kuid Soome kolleegid ütlesid, et neil on kanaliha tarbimine viimase viie aasta jooksul kolm korda kiiremini kasvanud, kui juurikate tarbimine,“ ütles Horm. Tema sõnul ei lähe tarbijate sõnad ja teod suuresti kokku.

Saaremaa Piimatööstuse tegevjuht Ülo Kivine rääkis, et sotsiaalmeedia muudab toitumist väga rängalt. „Sotsiaalmeedia muudab tarbijaid nii, et selle kaudu muutuvad toitumisharjumused ning see muudab ka toidutööstusi,“ ütles Kivine.

Heleni pudruhelbeid tootva Sangaste Linnase tegevjuht Pille Pokk arvab, et tulevikutoit siiski muutub, kuna maailm muutub ja sellega koos ka trendid. „Inimesed muutuvad teadlikumaks ning süüakse pigem vähem aga targalt.“ Tema sõnul söödi 25 aastat tagasi selleks, et kõht täis saada, 25 aasta pärast toitutakse väga toitainetest, vaid funktsionaalsetest toitainetest, mis ei ole rikastatud. „Loodan, et toiduainetööstus liigub selles suunas, kus ei pea enam toitu rikastama. Saadakse kõik komponendid kätte originaalsetest toitainetest ehk siis nii vilja, liha ja piima näol.“ Poki sõnul on juba ritsikad ja vetikad homne päev, mitte tulevik ning ta loodab, et inimesed on sellest tulenevalt tervemad ja ei pea nii palju toidulisandeid tarbima.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757