Autor: Kaubandus.ee • 2. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida ostetakse enim e-poest ja mida tavapoest?

Enim ostetakse veebipoodidest kontserdi-, kino- ja teatripiletiteid, parfümeeria tooteid ning elektroonikat, vähem aga toidukaupu, ravimeid ning remondikaupu, selgus Kantar Emori e-kaubanduse uuringust.
Foto: Andras Kralla

Võttes arvesse ostjaskonna määra ning e-ostjate osakaale, ostetakse hinnanguliselt 54% kontserdi-, kino-, teatripiletitest just veebist. „Kontserdi-, kino- ja teatripiletite puhul on tegemist ainsa kategooriaga, mida ostetakse juba täna veebist rohkem kui tavapoest,“ ütles Kantar Emori kaubandusuuringute ekspert Kersten Jõgi. "Kõrge veebiostude osakaalu mõjutab kindlasti ka tõsiasi, et piletiostu puhul on võimalik oma kaup momentaalselt e-mailile või telefoni saada.“

Omniva pakiteenuste juhi Marita Mägi sõnul on kiire ning mugav tarne kliendi jaoks alati oluline olnud. Samal ajal kinnitab uuring ka elektroonikakaupade veebist tellimise populaarsust, sest ligi kolmandik (31%) elanikest on aasta jooksul elektroonikakaupu just veebist ostnud. „Elektroonika puhul saab klient veenduda kauba sobivuses ka veebis leiduva info põhjal – lugeda hinnanguid ning viia end kurssi erinevate toodete plusside ja miinustega. Lisaks on e-poes kaubavalik tavaliselt mitmekesisem kui tavapoodides ning tarnelahendus näiteks pakiautomaati äärmiselt mugav,“ ütles Mägi.

Väikseim on internetiostude osatähtsus toidukaupade, ravimite osas, kus veebiostud moodustavad 4% koguostudest. „Kuigi toidukaupade kojutellimine on populaarsust kogumas, siis tänane vähene populaarsus tingitud kindlasti ka piiratud tarnepiirkonnast. Samal ajal on kõik vähepopulaarsed kaubakategooriad just sellised, mis on Eesti e-kaubanduses alustanud pigem hiljuti. Nende populaarsus on kahtlemata veel kasvamas,“ lisas Mägi.

Nelja aasta tervikpildis näitavad suurimaid kasvunumbreid kaubagrupid, mille veebiostjaskond küündis 2014.a. maksimaalselt 4%ni. Sel aastal on kiire populaarsuse kasv jätkunud ka mänguasjade ja toidukaupade veebist ostmisel.

Rohkem kui kaks kolmandikku (70%) eestlastest on viimase aasta jooksul veebist ostelnud, neist ca pooled ehk 34% ostlevad vähemalt kord kuus. E-kaubanduse populaarsuse kasvu iseloomustab ka sagedaste veebiostlejate (ostlevad 1x kuus) kasv 14%-lt 2014. aastal 34%-le 2018. aastal.

E-kaubanduse uuringu eesmärgiks oli määratleda Eesti elanike internetist ostmine ja selle trendid ning see viidi läbi 2018. aasta kevadel kombineeritud meetodil eesti ja vene keeles rohkem kui tuhande vastaja hulgas. Uuringu tulemused on laiendatavad kogu Eesti 15-74aastasele elanikkonnale.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757