Autor: Hando Sinisalu • 21. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Discounterite võidukäik Euroopas jätkub

Kaubanduse Aastakongressi esineja ja LZ Retailytics analüütik Daniel Johansson rääkis, et järgmise viie aasta jooksul plaanivad discounterid Eruoopas lisada juurde 10 miljonit ruutmeetrit müügipinda.
Foto: AFP / Justin Tallis, Scanpix

Loe lühiintervjuud Kaubandsue Aastakongressi 2018 esineja ja LZ Relytics analüütik Daniel Johanssoniga.

Teie firma LZ Retailytics järjestas hiljuti Euroopa jaeketid. Kuidas seda TOPi kommenteerite?

Esiteks on märkimisväärsed muidugi selle äri mahud – TOP 10sse mahtunud firmade käive on kõigil üle 30 miljardi euro aastas, Lidli omanikul Schwarz Groupil koguni üle 100 miljardi euro.

Kui vaadata trende, siis discounter-tüüpi jaeketid nagu Aldi ja Lidl on mõlemad kasvanud üle 6% aastas. Samas Tesco ja Carrefour on mõlemad langustrendis. See näitab, et tarbijad armastavad soodsaid hindu!

Kõige suurem kasvaja TOP 50s on Amazon, kes on Euroopas kasvanud +18% ja jõudnud edetabelis juba 12. kohale. Amazonil on Euroopas plaanis ka mitu ülevõtmist ja kui need teoks saavad, siis on mahuvad nad juba paari aasta pärast Euroopa TOP 10 hulka.

Kas discounterite võidukäik jätkub?

Järgmise viie aasta jooksul plaanivad discounterid Euroopas lisada juurde 10 miljonit ruutmeetrit müügipinda. Ja seda ka tiheda konkurentsiga Lääne-Euroopa turgudel.

Aastaks 2021 mööduvad discounterid oma mahu poolest hüpermarketitest. Kui discounterid plaanivad järgmise viie aasta pärast lisada 10 miljonit ruutmeetrit müügipinda, siis hüpermarketid vaid 1,8 miljonit ruutmeetrit ja supermarketid 4,1 miljonit ruutmeetrit. Supermarketid jäävad endiselt kõige populaarsemaks kauplusetüübiks Euroopas.

Lidl ja Aldi jätkavad oma kiiret kasvu, 6% igal aastal. Ja seda isegi arvestades seda, et nad pole esindatud Venemaal, kus kohalik tegija Pyaterochka on väga tugev ja agressivne.

Tule kuula Daniel Johanssonit ja ka teisi esinejaid Kaubanduse Aastakongressil 9. oktoobril. Tutvu programmiga SIIN ja registreeru kohe.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757