Autor: Kaubandus.ee • 8. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmeeste Liit selgitab uusi nõudmisi poodide alkoholiosakondadele

Eesti Kaupmeeste Liit andis välja alkoholimüügijuhendi, mis on abiks kaupmeestele üleminekul 2019. aasta suvest kehtima hakkavale uuele alkoholiseadusele. Tarbija jaoks tähendab see seda, et alates juunist 2019 ei puututa poes ringi kõndides enam alkoholiga kokku ilma vastavale alale sisenemata.
Foto: Raul Mee

„Liidu poole on pöördunud paljud kaupmehed ja küsinud nõu, kas üks või teine lahendus sobib ja vastab alkoholiseaduse segaselt sõnastatud nõuetele. Loodan, et juhendist on kasu nende elulistele küsimustele vastuste otsimisel,“ avaldab Eesti Kaupmeeste Liidu juht Nele Peil lootust.

„Seadusekuulekal ettevõtjal peab olema võimalik aru saada, mida riik temalt tahab. Kulukaid ümberkorraldusi tehes peab kaupmees saama kindlust, et kui ta teeb oma poes parima teadmise järgi alkoholiriiulite lahenduse ja paigutuse, siis järelevalveametniku subjektiivse hinnangu tõttu ei pea ta seda ringi tegema. Kulud kaupluste ümberkorraldamisele üle sektori ulatuvad niigi miljonitesse eurodesse,“ ütleb Peil, kelle sõnul on Kaupmeeste Liidu eesmärk luua investeerimiskindlust.

Möödunud aasta detsembris võttis Riigikogu vastu muudatused alkoholi- ja reklaamiseadustes. Mitmed põhimõttelised muudatused mõjutavad muuhulgas seda, millises kaupluse keskkonnas on lubatud alkoholi müüa ning kuidas müügipakkumisi lubatakse tarbijale edastada.

Reklaamiseadus jõustus juba tänavu suvel. Kaupluste alkoholiosakondi puudutavad väljapanekute nõudmised jõustuvad aga tuleva aasta 1. juunist.

Kuna alkoholiseaduse sõnastused on ebamäärased, püütakse nende tõlgendamist juhendis põhimõtete ja eluliste näidete toomisega lihtsustada. Asjaosalistel ametnikest poodnikeni on tänaseni raske mõista, mida sisuliselt tähendab nõudmine, et alkohol ei tohi olla märgatavalt nähtav või et nähtavust tuleb poes piirata vaid siis, kui see on mõistlikult teostatav.

Millal on ja millal ei ole mõistlik alkoholile eraldi peidetud osakond teha? Millal on veinipudel poes märgatavalt nähtav ja millal mittemärgatavalt nähtav?

Tarbijakaitseameti, Sotsiaalministeeriumi ja Kaupmeeste Liidu esindajad käisid koos terve talve ja kevade ning püüdsid neid punkte näidete ja tõlgendustega sisustada. Riigikogu jättis selle töö meile, viidates alkoholiseaduse eelnõu kaaskirjas, et nähtavuse ja mittenähtavuse kriteeriumid ning mõistlikkuse printsiibid pannakse koostöös kirja ja selgitatakse kauplustele Sotsiaalministeeriumi ja Kaupmeeste Liidu ühistöös koostatavas juhendis.

Juhend on nüüd valmis ja Sotsiaalministeeriumi heakskiidul annab Kaupmeeste Liit selle ka välja.

Kaupmeestele alkoholiseaduse ja reklaamiseaduse tõlgendamisel abiks mõeldud juhend on leitav SIIT.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757