Autor: Kaubandus.ee • 18. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallink Grupp piirab jaanuarist energiajookide müüki lastele

Koolinoorte tervisele mõeldes on Tallink otsustanud alates 1. jaanuarist 2019 piirata energiajookide müüki alla 16-aastastele lastele ja noorukitele.
Aimar Pärna
Foto: Eiko Kink

„Tallink Grupi jaoks on väga oluline aidata omalt poolt kaasa teadlikule tarbimisele. Juba täna laiendame järjepidevalt oma alkoholivabade jookide valikut ning pöörame üha suuremat tähelepanu naturaalsete ja tervisejookide sortimendi arendamisele.," rääkis Tallink Duty Free juht Aimar Pärna. Ta lisas, et naturaalsed ja looduslikult puhtad joogid koguvad jõudsalt reisijate hulgas populaarsust ning ka Tallinkile on oluline anda oma panus tänaste ja tulevaste põlvede tervisekäitumisse.

"Uuest aastast lisanduv energiajookide müügipiirang on suur samm eelkõige noorte tervisele mõeldes, suunates lapsi ja noori tegema tervislikumaid valikuid,“ sõnas Pärna.

Energiajookide näol on tegemist täiskasvanutele mõeldud ergutava mõjuga joogiga, mille tarbimisel on oluline mõõdukus. Nii Terviseameti kui arstide seisukoht on, et kõrge kofeiinisisalduse tõttu ei soovitata alla 16-aastastel koolinoortel energiajooke tarbida.

Kui täiskasvanul loetakse kofeiini ohutu tarbimise koguseks päevas 300mg, siis sarnase koguse kofeiini saab täiskasvanu 1000ml energiajoogist. Lastel on kofeiini ohutu tarbimise koguseks vaid 2,5 mg/kg kehakaalu kohta ööpäevas, mille võib saada juba 250ml energiajoogist.

Juba täna on energiajoogi ostule seadnud vanusepiirangud mitmed kaubandusketid nii Eestis kui Rootsis. Kui Lätis ja Leedus on piirangud seadusega reguleeritud ning alla 18-aastatele noortele ja lastele energiajookide müük piiratud, siis Rootsis on osad kaubandusketid seadnud energiajookide ostupiirangud alla 15-aastastele ning ka Soomes on vastav seadusandlus arutlusel.

Põllumajandusministeerium, Veterinaar- ja Toiduamet, Tervise Arengu Instituut ning Tervisekaitseamet on välja töötanud „Energiajookide turustamise hea tava“, mille kohaselt on soovitatav olla energiajookide müümisel vastutustundlik ning vältida teadlikult igasugust lastele suunatust. Juhendit järgib ka Tallink Grupp AS energiajookide väljapanekul ja tarbijate informeerimisel.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757