Autor: Kaubandus.ee • 7. märts 2019

Hinnatõusu vedas eluase

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2019. aasta veebruaris võrreldes jaanuariga 0,2% ning eelmise aasta veebruariga võrreldes 2,0%, teatab Statistikaamet.
Foto: Erik Prozes

Kaubad olid 2018. aasta veebruariga võrreldes 1,2% ja teenused 3,3% kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta veebruariga võrreldes tõusnud 2,5% ja mittereguleeritavad hinnad 1,8%.

Eelmise aasta veebruariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim eluase, mis andis kogutõusust 40%. Sellest omakorda ligi kolm neljandikku andis elekter, soojusenergia ja küte. 2018. aasta veebruariga on tahkekütused kallinenud 19,2%, kodudesse jõudnud elekter 4,7%, soojusenergia 3,9% ja gaas 9,7%. Värske köögivili oli mulluse veebruariga võrreldes 39% kallim ning andis kogutõusust ligi viiendiku. Võrreldes 2018. aasta veebruariga oli bensiin 1,9% odavam ja diislikütus 3,5% kallim. Toidukaupadest on lisaks värskele köögiviljale enim kallinenud kartul (28%) ja kaasaostetav valmistoit (15%) ning odavnenud värske puuvili (17%), suhkur (16%) ja munad (13%).

Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga 2% või vähem 2016. aasta novembris, mil muutus oli 1,0%.

Jaanuariga võrreldes oli veebruaris tarbijahinnaindeksi kõige suuremaks mõjutajaks transport. Bensiin kallines kuuga 3,4% ning diislikütus 4,8%. Suuremat mõju indeksile avaldasid veel elekter, soojusenergia ja küte, kus kodudesse jõudnud elekter odavnes 6,7% ja soojusenergia 1,7%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757