Autor: Rivo Sarapik • 21. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanus Vihand on Eesti parima juhi nominent

Konkursi „Parim juht 2019“ nominendid on advokaadibüroo Sorainen juht Aku Sorainen, Coop Eesti juht Jaanus Vihand ja Magnetic MRO juht Risto Mäeots.
Jaanus Vihand
Foto: Andras Kralla

Nominendid välja valinud žürii hindas lisaks pikaajalistele headele majandustulemustele ka juhi mainet ning panust ühiskonda. Kes finalistidest tiitli pälvib, selgub 17. mail Pärnu juhtimiskonverentsil.

Tavapäraselt said konkursile kandidaate üles anda kõik soovijad, kes esitasid parima tiitlile rekordilised 180 Eesti juhti. „Kuigi žürii valis finaali kolm, siis võitnud on kõik need juhid, keda välja pakuti,“ kommenteeris žürii liige, tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar.

Avalikkuse esitatud kandidaatide nimekirja said omakorda täiendada žüriiliikmed ja kõikide seast kolm paremat välja valitigi. Läinud aastal tiitli võitnud Circle K Eesti juht ja žürii liige Kai Realo ütles, et talle oli parima selgitamine hämmastavalt lihtne. „Kui ma selle nimekirja üle vaatasin, siis teatud nimed nagu hakkasid helendama,“ selgitas ta. Samuti tegi ta läbi harjutuse ehk analüüsis oma töövarjudega nimekirja läbi ning suures osas eelistused kattusid.

Parima valik järjest keerulisem

Seevastu Luminori privaatpanganduse Balti üksuse juht Gunnar Toomemets leidis, et valik oli keeruline ja üha keerulisemaks muutub. „Juhtide tase tõuseb ja tipus liiguvad nad üksteisele lähemale,“ arvas ta.

Tänaste juhtide tööle paneks ta hindeks tugeva nelja. Majandustulemused on tema hinnangul tugevad ning juhid mõtlevad järjest enam ka töötajate pikaajalisele ettevõttega sidumisele, et firma püsivalt areneks. Samas hindest viis lahutavad tahtmine ja oskused lüüa läbi välisturgudel.

„Meil on väga häid juhte ja on inimesi, kes võib-olla ei ole päris läbi mõelnud, milles juhtimine seisneb,“ täiendas Realo. Tema hinnangul on head lood kiire kohanemise ja paindlikkuse ning isikuomadustega, sest väikeses majanduses täiesti vastuvõetamatu kaua juhtida ei saaks.

Väärtused rahalt inimestele

Samas näeb Realo juhtide puhul puudust empaatiavõimest. „Millegipärast arvatakse, et juhi roll tähendab, et juht peab olema range ja põhimõttekindel. Need rollid võib-olla tapavad ära inimese isikupära ja see avaldub teiste jaoks teatud mõttes kakskeelsusena, kus suu ütleb üht ja kehakeel teist,“ leidis ta.

Väärtuste ümberhindamist soovitas ka PARE juht Kärt Kinnas. „Paljudes firmades ei ole mõeldud, mida tähendab juhtimine. Fookus on rahal, kuid eeskujud võiksid oluliseks pidada head inimeste juhtimist,“ rõhutas ta.

Konkurss "Parim juht 2019"

Parim juht võib töötada avalikus või erasektoris, ta on eeskuju ja inspireerib.

Žüriisse kuuluvad majandusajakirjanikud, ettevõtjad ja personalijuhid ning eelmise aasta konkursi võitja.

Žürii hindab kolme asja: juhitava ettevõtte või organisatsiooni pikaajalised head tulemused, juhi eetilisus ja vastutustundlikkus ning juhi panus Eestile lisaks enda vastutada oleva organisatsiooni tegevusest laiemalt.

Eelmisel aastal pälvis tunnustuse Circle K juht Kai Realo.

Konkursi korraldavad Eesti Tööandjate Keskliit, Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE, Postimees ja Äripäev, Pärnu Konverentsid ning Luminor.

Võitja kuulutatakse välja 17. mail Pärnu juhtimiskonverentsil, kus astuvad üles Eesti Panga juht Ardo Hansson, karastunud ja riskialdis ettevõtja Indrek Rahumaa, investor Allan Martinson, Tallinki juht Paavo Nõgene ja paljud teised põnevad persoonid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757