Autor: Linda Eensaar • 12. august 2019

Rentnikud lahkuvad T1st, mahajääjad ei kaota lootust

“Sõbrad, annan teada, et me sulgeme oma poe T1 keskuses. Kui kurb seda tunnistada ka ei ole, eksisin ma oma otsusega. /.../ Ma tunnen, et ma olen nagu eksinud koer, kes jookseb aastaid mööda tänavaid ja ei leia oma kodu.”
T1 Mall of Tallinn kaubanduskeskuses on ruumi laiutada.
Foto: Andras Kralla/Äripäev

Nii seisab väikese šokolaadipoe Chocelite’i Facebooki seinal. Enne asusid nad Rocca al Mare kaubanduskeskuses, aga selle läheduses toimunud teetööd mõjutasid külastatavust ja poe käivet. Nii otsustasid nad panna poe püsti uues kohas, T1 Mall of Tallinn kaubanduskeskuses, kirjutas Chocelite’i juhataja ja omanik Anna Sedaševa. “Kahjuks T1s kahanes meie käive veelgi. Minu jaoks on see täielik tragöödia ja arusaamatus, sest ma ei mõista, miks läheb ühes ilusas, säravas ja meeldivas kaubanduskeskuses meie poekesel nii halvasti. /.../ Kus on kõik kliendid? Kelle nimel me pingutame?” seisab postituses.

Äripäev otsustas minna vaatama, kuidas keskuses elu käib. Lähen sinna teisipäeva pärastlõunal, vahetult pärast 5. kuupäeva, kui ostjaid võiks jaguda.

Kell on 15

Hoolimata varem kuuldud väidetest, et kaubanduskeskus on tühi, pole ma siin üksi. Koridoris käib rahvast ning mängib võrdlemisi vali muusika. Võib-olla jääb tühi mulje, kuna koridorid on laiad. Neis on rahvast, aga paradoksaalsel kombel on poed tühjad või vaid mõne külastajaga. Kunstitarvete poes asjatab ainult müüja, Sony Center on tühi, MySound tühi, Skymobile valmistub pausiks, tohutusse jumestuskaupade poodi Douglas siseneb üks inimene.

“Täna on inimesi rohkem kui muidu. Ma ei ole varem kingapoes töötanud, nii et ei oska võrrelda. Tulin natuke pärast avamist tööle ja tolle ajaga võrreldes on paremaks läinud,” ütleb suure kingapoe rõõmsanäoline müüja. Peale minu on seal kaupluses üks inimene.

T1 Malli kaubanduskeskus avati eelmise aasta novembris. Veel enne esimese aasta täitumist on lahkunud või lahkumas nii mõnigi pood: Mahemarket, Suva suka-sokipood, Juustukuningad, ehtepood Wild Woman, Skandinaavia rõivabränd NoaNoa jne. Paljude kaupluste esindajad ütlesid, et ei taha midagi kommenteerida, mõned olid valmis tegema seda anonüümselt.

Juustukuningate esindaja tunnistas, et käive oli juustupoel T1s varasemast väiksem, lisaks ei täitnud võrdlemisi väikest pinda vajav juustupood ära pakutavat mahtu. Nende pood kolis tagasi Ülemiste keskusesse. “Ma olen näinud igasugu liikumisi muudes keskustes ka. Ei ole see T1 mingi erand,” ütles ta.

Juustukaupleja kiitis sealjuures T1 Malli meeskonna kommunikatsiooni: “Ma olen mitme keskusega koostööd teinud. Mõnes keskuses on täiesti uskumatu suhtumine. Mina kui rentnik pole olnud mitte klient, vaid, teate, justkui midagi mõttetut. T1 on aga olekult ja suhtumiselt ülimalt positiivne ja vastutulelik, ka siis, kui on muresid.”

Üks kaupmees ütles, et T1 meeskond kontrollib hästi rangelt, mida keskuse kohta kuskil kirjutatakse ja arvatakse. “Ükskord ma kirjutasin nii-öelda valesti. Siis nad olid peaaegu valmis mu lepingu lõpetama.”

Rentnikud räägivad, et rendi hinnad on saladus ning leping on enamasti sõlmitud viieks aastaks. “Nii et ei saa väga kähku ära minna. Peab pikalt läbirääkimisi pidama. Et kõik korraga ära ei läheks, siis osa firmasid ei maksa üldse üüritasu, vaid ainult kommunaale,” kommenteeris üks poeomanik.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700