Autor: Kaubandus.ee • 30. märts 2020

Alexela koondab 93 töökohta

Halvenenud majanduskeskkonnast ja kasvavatest kuludest tingituna on Alexela grupp sunnitud vähendama oma ettevõtetes isikkoosseise.
Alexela grupi tegevjuhi Andres Laane sõnul tuleb praegu teha raskeid otsuseid
Foto: Liis Treimann

„Millal lõppevad pandeemiast tingitud piirangud ja taastub tavapärane tegevuskeskkond ning kes suudavad kriisi üle elada – sellele küsimusele ei oska täna keegi vastata. Täna on minu isiklik arvamus, et kahjuks oleme seismas silmitsi sügavama kriisiga kui see, mida oleme kogenud masuajal, ning me oleme alustanud koheselt raskete otsuste tegemisega“ nentis Alexela grupi tegevjuht Andreas Laane.

Koroonaviiruse pandeemiaga kaasnev majanduskahju tähendab ka Alexela gruppi kuuluvate ettevõtete valguses raskendatud äritegevust. „Täna oleme oma ettevõtetes teinud raske südamega teatavaks koondamisteated kuni 93-le inimesele,“ rääkis Alexela grupi tegevjuht otsustest, mida halvenenud majanduskeskkonnast tingituna on tulnud langetada.

Kriisiolukorraga kohanemisest

Laane ütleb, et praegustes oludes tuleb teha ellujäämiseks parim. „Esimeses kriisiolukorraga kohanemise etapis oleme otsustanud optimeerida ettevõtete struktuure ja grupiüleselt koondame kuni 93 inimest, neist 58 Kiviõli Keemiatööstuses, metallitööstustes 10 ja AS Alexelas kuni 25,“ kirjeldas Alexela grupi tegevjuht.

„Isiklikult on olnud väga raske seda teadmist kontserniüleselt jagada, aga meil ei ole kulude kokkuhoiuks ja ettevõtete kestma jäämiseks muid võimalikke lahendusi, kui vähendada ettevõtetes ka isikkoosseise. Leiame, et kiiresti halvemaks muutuvas eriolukorras peame valmistuma pikemaajaliseks vähenenud nõudluseks ja ebasoodsaks majandusoluks“.

Valitsuse poolt välja kuulutatud ettevõtteid toetavale meetmepaketile Alexela Group ettevõtted ei paista olevat kõlblikud. „Eriolukorras lubatud majandusliku meetmete pakett Eesti ettevõtetele on alles käivitumas. Kuigi Kredex on käesoleva nädala lõpust alustamas laenutaotluste vastuvõtmist, siis Kredexi rahastamist senini pole korraldatud, lisaks on abinõud rohkem suunatud väike- ja keskmistele ettevõtetele. Töötukassa kriisimeetmete hüvitist saaksid töötajad vaid sel juhul, kui me tööandjana alandaks kõikide töötajate palkasid 30%. Sellist lähenemist ei pea me õiglaseks oma rohkem kui tuhandel palgal oleva töötaja puhul,“ märkis Andreas Laane ja lisas, et ettevõtjatele mõeldud kriisimeetmed vajavad riigilt enamat selgust ja sektoripõhist lähenemist.

Eriolukorrast tingitud äritegevust hinnatakse Alexelas grupiüleselt iganädalaselt.

Alexela grupp on tööandjaks rohkem kui 1000-le inimesele üle Eesti. Alexela grupi tegevusvaldkondadeks on energeetika, tööstus ja kinnisvara. Alexela gruppi kuuluvad ettevõtted on Kiviõli Keemiatööstus, metalliettevõte Kohimo, Tiki treilereid valmistav Bestnet, kuumtsinkimise tehased Eestis Paldiskis ja Soomes Raumas, lisaks arendab Alexela LNG terminale Eestis Paldiskis ja Soomes Haminas, ühtlasi kuulub gruppi kinnisvaraarendusega tegelev OmaKoduMaja.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757