Autor: Kaubandus.ee • 27. september 2022

Aasta kaubandusteo finalistid 2022

Aasta kaubandusteo konkursile esitati sellel aastal tosinkond tugevat nominenti, kellest žürii valis välja kolm parimat. Tutvume kolme nominendiga, kes kogusid žüriilt enim hääli.
Aasta Kaubandustegu 2021 võitis Kaupmeeste Liit ja selle liikmed. Muutuvtunnilepingute pilootprojekt kaubanduses eest. Pildil Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil auhinnaga.
Foto: Raul Mee

R-kiosk. Eesti esimene mehitamata pood

R-Kiosk GO on Eesti esimene mehitamata pood, kus puuduvad nii teenindajad kui kassa.R-Kiosk GO kasutab tehisintellekti ehk mitmeid sensoreid ning ülimalt kaasaegse tehnoloogiaga kaameraid, mis teevad ostlemisest senikogematu teekonna. Sensortehnoloogia tajub nii kaupade kaalu erinevusi kui ka liikumist. Klient siseneb pangakaardi- või äpiga poodi, valib meelepärased tooted ning väljub. Kõik ostud registreeritakse sensortehnoloogia abil virtuaalsesse ostukorvi ning tasumine toimub automaatselt poest väljudes. R-Kiosk GO on avatud 24/7 ning tõeline abimees paikades, kus inimesed on pidevalt liikvel ja kiirustamas.

R-kioski puhul tõstis žürii esile julget innovatsiooni, kasutusmugavust ja valmisolekut investeerida moodsaimasse tehnoloogiasse. Žürii hinnangul on tegemist väga suure sammuga innovaatilisema elu poole ning hea koostöö näitega haridusvaldkonnaga. Mugavuskaubandus on tulnud, et jääda ning küllap on ka tööjõupuudus Eesti teenindussektoris sama trendiga. Väga ajakohane ettevõtmine.

Rimi. Toidukao vähendamise eestvedaja Eesti jaekaubandusturul

Rimi on Toidupanga suurim päästetud toidu allikas ning toidukao vähendamise eestkõneleja. 2021. aastal tuli pea pool Toidupanga päästetud toidust just Rimist.

2022. aastal algatati koostööprojekt LaMuu´ga, mille jooksul päästeti mitu tuhat tonni banaane äraviskamisest - valmis jäätis Rimi päästetud banaani jäätis.

Rimi meeskond arendas välja nutika allahindluse määramise süsteemi aeguma hakkavatele toodetele. See tagab õige allahindluse võttes arvesse nii müüki kui laoseisu. Juba sel aastal laieneb süsteem üle Eesti kõikidesse Rimi kauplustesse. Samuti lansseeris Rimi nende toodete reklaamimiseks uudse Food4All rakenduse, mis aitab aeguma hakkavat toitu paremini nähtavaks muuta.

Rimi puhul tõstis žürii esile eeskuju näitamist ning positiivset ühiskondlikku mõju. Rimi on silma paistnud ka vastutustundliku tarbimise osas üldisemalt ning olnud Keskkonnaministeeriumi hea koostööpartner.

Toidukao teema on žürii hinnangul aktuaalne ja väga problemaatiline tänaste tõusvate hindade valguses. Rimi on eestkõneleja antud valdkonnas ja temaatikat käsitletakse nii jaeketi kui ka tarbija nurga alt.

Rahva Raamat. Maailma parim raamatupood

Viru Keskuse Rahva Raamat võitis pärast põhjaliku uuenduskuuri läbimist Londoni raamatumessi poolt välja antava maailma parima raamatupoe auhinna International Excellence Award’i. Parima raamatupoe valikul hinnatakse nii üldist atmosfääri ja stiili, innovatiivsust, loomingulisust, klienditeeninduse taset ja müüjate asjatundlikkust kui ka oskust ühendada füüsiline raamatupood digitaalsete võimalustega. Erilist tunnustust pälvis žürii hinnangul oskus viia läbi raamatupoe laiaulatuslik värskenduskuur jätkusuutlikult ja seda mitmes tähenduses. Silma jäi nii Rahva Raamatu nutikas olemasoleva ja uue mööbli kombineerimine kui ka võluv oskus tasakaalustada traditsioonilist raamatuäri põneva tootesortimendi ning digitaalsete võimalustega.

Rahva Raamatu puhul tõstis žürii esile rahvusvahelist nähtavust ja maailmatasemel saavutust, mis väärib ka Eesti sees tunnustamist. Tegemist on silmapaistva ja välja teenitud rahvusvahelise auhinnaga.

Aasta Kaubandustegu 2022 võitja kuulutatakse välja 5. oktoobril Kaubanduse Aastakongressil Kruiisiterminalis.

Selle aasta nominente kommenteerides märkis Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil, et konkurentsisõel oli tihe ning mitu väga head ettevõtet jäid napilt esikolmikust välja. “Vaatamata Ukraina sõjale, covidi järelmõjudele ja energiakriisile, on kaubanduses tehtud olulisi pikaajalisi investeeringuid moodsatesse ostukeskkondadesse ja tehnoloogiasse. Turule sisenevad uued põnevad tegijad ning fookus püsib digilahendustel, rohepöördel ja elamuskaubandusel. Need makrotrendid kumavad läbi ka Kaubanduse Aastateo esikolmikust,” märkis Peil.

Aasta kaubandusteo enam kui 20-liikmelisse žüriisse kuulusid ülikoolide, pankade, meedia, riigiasutuste ja erialaliitude esindajad ning Kaupmeeste Liidu juhatus.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757