Pikett Kiievis: Teder, mine koju

Eesti saatkonna ees Kiievis toimus täna mõnekümne osalejaga pikett nende Ukraina ettevõtjate eestvedamisel, kes on kaotanud raha ärimees Hillar Tederi osalusega ettevõtte O`Key Ukraina pankroti tõttu, kirjutab Delovõje Vedomosti.

Piketil osalenud võlausaldajate esindajad kandsid loosungeid kirjaga: "Teder, anna meile tagasi, mis varastasid. Rohkemat pole meile vaja" ja "Hillar Teder häbistab Eesti ettevõtlust!".

Umbes 20 minutit pärast piketi algust väljus saatkonna esindaja, kellele meeleavaldajad andsid üle avalduse. Nagu ütles piketi organisaator ja ühe võlausaldaja esindaja Aleksei Dorošenko, saavad kõik võlausaldajad aru, et juriidiliselt ei saa saatkond ega valitsus Tederit mõjutada. Kuid laenuandjad loodavad, et kahjustatud mainega Teder ei saa edaspidi enam välisinvestoritelt raha välja meelitada ning kasvõi seetõttu maksab ehk osagi võlgu ära. 

Teder jäi pärast O'Key kaupluseketi likvideerimist tarnijatele ja töötajatele võlgu 9 miljonit eurot.

Piketi lõpus lennutati taevasse õhupallid Tederi pildiga, mis sümboliseerisid tema lahkumist Ukrainast.

Eesti suursaadik Ukrainas Sulev Kannike ütles, et kogunemine on emotsionaalne. "Inimesed kogunesid siia, sest Teder on Eesti kodanik. Kõik saavad aga aru, et ei saatkond ega valitsus saa teda kuidagi mõjutada," ütles Kannike.

Tänavuses Äripäeva Rikaste TOPis esikohal trooninud Hillar Tederi probleemid Ukrainas seega jätkuvad. Alles kaks nädalat tagasi kirjutas Delovõje Vedomosti, kuidas Teder praktiliselt kaotas tänavu augustis vaenuliku ülevõtmise tõttu kontrolli oma Kiievi Sky Malli kaubanduskeskuse üle.

Teder plaanis sel aastal Ukraina ettevõtetega börsile minna, kuid rääkis oktoobri lõpus, et ei jõua vastu jõule neid plaane enam ellu viia. Teder põhjendas viivitust sellega, et läbirääkimised aktsionäridega võtavad aega.

Kiievi konflikt ulatub üle kahe aasta taha. Ukraina pealinna ühe suurema, 67 000ruutmeetrise kaubanduskeskuse Sky Malli omanikeks olid kinnisvarafirmad Arricano Grupp ja Panorama Grupp. Mõlemad kuuluvad kaudselt Hillar Tederile. 2010 aprillis teatas Panorama Grupp, et müüb 51protsendise osaluse Sky Mallis. Ilmselt soovis Teder kaasata lisaraha. Kontrollpaketi ostis suurärimees Andrei Adamovskyle kuuluv Beta Grupp. Tehing sõlmiti klausliga, et Tederi firma Retail Real Estate'il on õigus need aktsiad märtsis 2011  tagasi osta. Kuid kui aeg kätte jõudis, keeldus Adamovsky aktsiaid tagasi müümast ning vaidlustas tehingu kohtus.

Meediaväljaannete andmetel kasutati kohtus formaalseid tõendeid, sealhulgas ka seda, et väidetavalt rikkus Arricano konfidentsiaalsust.

Lisaks muutis Adamovsky Sky Malli juhtkonda ning tõeline etendus algas 29. augustil. Sel päeval ei pääsenud Tederile kuuluva Arricano Grupi inimesed enam oma Sky Mallis asuvasse kontorisse. Liftid olid välja lülitatud ja treppidel tõkestasid teed turvamehed.

Kohtuvaidlus käib tänini. Sky Malli teised aktsionärid toimuvat kommenteerida ei soovi, samuti põikleb vastuste andmisest Arricano Grupp.

Tederi suur osa varast asub Ukrainas. Tema asutatud Arricano Trading arendab Ukrainas viit ostumekat. Kaks aastat tagasi lisandus Arricano omanikeringi Ukraina kinnisvarainvesteeringutele keskenduv fond Dragon-Ukrainian Properties&Development PLC (DUPD), mille jaoks Arricano on suurim jaemüügikinnisvara investeering. DUPDle kuulub Arricanost 16,7 protsenti, aktsiate kontrollpakk on endiselt Tederi käes.

Mullu paigutas Arricanosse raha ka investeerimispank Goldman Sachs, kuid tegemist on nn allutatud laenu, mitte otsese osalusega.

Teder jõudis Äripäeva rikaste edetabeli tippu eelmisel aastal seetõttu, et 2010. aasta lõpus viidi börsile Venemaa O`Key kaubanduskett, mille üks loojaid ta on.

Osale arutelus

  • Kristi Malmberg, Anastassia Tido

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara